Vijest

Počelo rušenje crkve u dvorištu Fate Orlović

5. Juna 2021.08:05
Uklanjanje pravoslavne crkve u dvorištu Fate Orlović u Konjević-Polju počelo je danas ujutro nakon što je prije više od godinu istekao tromjesečni rok za njeno uklanjanje po odluci Evropskog suda za ljudska prava.
Crkva u dvorištu kuće Fate Orlović. Foto: Facebook

“Rušenje ne da je počelo, do pola je odrađen posao”, rekao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Rusmir Karkin, advokat Fate Orlović, koji je u trenutku razgovora putovao prema Konjević-Polju kod Bratunca. Karkin je potvrdio da radove iz kuće prati cijela porodica Fate Orlović.

Hurija Karić, kćerka Fate Orlović, kazala je za Avaz kako su porodicu jutros probudile mašine, da nisu imali najavu početka rušenja i joj srce mi lupa od uzbuđenja.

Evropski sud za ljudska prava donio je krajem 2019. godine odluku i ostavio rok od tri mjeseca za uklanjanje pravoslavne crkve iz dvorišta kuće. Krajnji rok za izvršenje bio 1. april 2020. godine.

Kako je Karkin ranije kazao za BIRN BIH, vlasti Republike Srpske od isteka roka do aprila 2021. nisu poduzele niti jedan korak, apsolutno ignorišući sva obraćanja na pozive, dodajući kako “ignoriraju jasnu i nedvosmislenu presudu Suda za ljudska prava”.

 

Irvin Pekmez