Suđenje

Početak suđenja Muminoviću i ostalima 5. jula

7. Juna 2021.15:23
Državno tužilaštvo najavilo je da će na početku suđenja Šemsudinu Muminoviću, Muji Muratoviću, Rasimu Omeroviću, Fadilu Mujiću, Asimu Aliću i Ismetu Memiću, zakazanom za 5. juli, osim čitanja optužnice saslušati dva od ukupno 135 svjedoka.


Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Tužilac Milanko Kajganić rekao je da će mu trebati oko 88 sati za saslušanje svjedoka, od kojih je pet zaštićenih. On je odustao od svjedoka koji su trebali govoriti o okolnostima treće tačke optužnice, koju je Sud odbacio. Sud BiH je djelimično potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH koja Muminovića, Muratovića, Omerovića, Mujića, Alića i Memića tereti za zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima u Zvorniku.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković kazala je tužiocu da ima veliki broj svjedoka, više od 70 njih za prvu tačku optužnice, i da će 15 do 20 njih svjedočiti o događajima iz optužnice, a preko 30 svjedoka o drugim okolnostima.

“Svjedočit će na druge okolnosti nepotrebno. Tražit ću da korigujete broj svjedoka”, rekla je Jesenković i dodala kako je konačna odluka na Tužilaštvu.

Tužilac je kazao da će Tužilaštvo insistirati na saslušanju 10 do 15 oštećenih.

“Kad Tužilaštvo uvidi da je izvelo dovoljan broj dokaza, od nekih svjedoka ćemo odustati. Bit će 30 do 35 svjedoka. Sada nam je rano odustati od tih svjedoka”, rekao je Kajganić.

Sutkinja Jesenković je kazala kako je Sud ograničen kada su u pitanju sudnice, posebno zbog velikog broja optuženih, te da će insistirati na saslušavanju pet do šest svjedoka po ročištu.

“O tome ćemo strogo voditi računa”, rekla je Jesenković.

Ona je također od Tužilšatva i Odbrane zatražila da razmisle o nespornim činjenicama kako se za njih ne bi izvodili dokazi, poput navoda o postojanju oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske (VRS) i Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Tužilaštvo BiH tereti Muminovića, Muratovića, Omerovića, Mujića, Alića i Memića za zločine počinjene od 8. oktobra 1992. do 6. jula 1994. godine. Kako je ranije saopćeno iz Suda, Tužilaštvo tereti Muminovića kao nekadašnjeg komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik i komandanta 206. viteške brdske brigade ABiH.

Muratović je optužen kao bivši komandir Šetićke čete Općinskog štaba TO-a Zvornik, a Omerović kao komandir Vojne policije Općinskog štaba TO-a Zvornik. Tužilaštvo tereti Alića kao nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sapna, a Mujića kao komandira Policijske stanice (PS) Sapna.

U optužnici Tužilaštva se navodi da su oni imali razloga da znaju da se njima podređeni pripadnici Općinskog štaba TO-a Zvornik, a kasnije 206. viteške brdske brigade, spremaju učiniti krivična djela, te su propustili da preduzmu nužne i razumne mjere da se kazne učinioci krivičnih djela ubistva i nečovječnog postupanja.

Današnjoj statusnoj konferenciji nije prisustvovao optuženi Alić. Njegov advokat Ifet Feraget je kazao da je optuženi srčani bolesnik i da je u petak o tome advokatu dostavio dokumentaciju.

On je rekao da Tužilaštvo protiv optuženih još uvijek vodi istragu pa je zatražio da mu tužilac na vrijeme dostavi eventualne dokaze koji idu u prilog optuženima.

Sutkinja Jesenković je kazala da Sud radi po postojećoj optužnici.

“Sud nema ingerencije nad tužiocima”, rekla je Jesenković.

Početak suđenja zakazan je za 5. juli.

Semir Mujkić