Vijest

U Bratuncu održana projekcija filma u čast Ratka Mladića

Noć uoči drugostepene presude Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), nepravosnažno osuđenom za genocid u Srebrenici i druge zločine u Bosni i Hercegovini, u Bratuncu je prikazan film u njegovu čast. Projekciju filma organiziralo je udruženje “Istočna alternativa”.


Projekcija filma “Uspon” u Bratuncu. Foto: BIRN BiH

Stihovi pjesme Neće Srbin biti sluga/Na Vidovdan ubiću ga/ Zbog Krajine i spaljenih sela/ Nekome će metak u sred čela, te podizanje tri prsta uz povik “Živjela Republika Srpska, živio Ratko Mladić”, bili su uvod za 40-minutni film koji se projicirao na centralnom trgu u Bratuncu.

Vojin Pavlović, predsjednik udruženja “Istočna alternativa” je kazao kako će izrečenom presudom biti osuđen, kako Mladić, tako i svaki drugi Srbin.

“Najteže je biti Srbin”, istaknuo je Pavlović dodajući da je lijepljenje plakata u Podrinju zahvala naroda na Mladićevom ulasku u Srebrenicu.

Na trgu u Bratuncu su bili polijepljeni plakati sa natpisom “Bog te poživeo i zdrav nam bio”, te “Genocida nije bilo”, koje je ovo udruženje ranije lijepilo i u drugim gradovima.

“Volite Republiku Srpsku, nije 24.000 života uzalud za nju bilo. Film ‘Uspon’ govori o Ratku Mladiću jer u njegovom životu nije bilo padova i ovo sutra neće biti pad”, kazao je, te pozvao prisutne da zajedno s njim “podizanjem tri prsta iskažu zahvalu generalu Mladiću”.

U filmu “Uspon” prikazan je njegov put do generala VRS-a, pričano je o njegovom djetinjstvu, ali i odnosu sa Radovanom Karadžićem, bivšem predsjedniku Republike Srpske, osuđenim na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

U filmu govori i Mladićev sin Ratko Mladić, a kako je film snimljen pred izricanje prvostepene presude, govorilo se o samom postupku u Haškom tribunalu.

Mladić je pred ovim Tribunalom 2017. godine prvostepenom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Njegovo suđenje počelo je 2012. godine.

U utorak 8. juna bit će mu izrečena konačna presuda.

Haris Rovčanin