Vijesti


Svjedočenje o korištenju CMS sistema na početku postupka protiv Gordane Tadić 25. Juna 2021. Svjedoci u disciplinskom postupku koji se protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Državnog tužilaštva, vodi pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) ispričali su kako nije izvršena primopredaja dužnosti između nje i bivšeg glavnog tužioca, kao i da je pravilnikom određena dodjela predmeta CMS sistemom.
Mehmedika, Berković i Mezetović negirali krivicu za neovlašteni promet oružja 25. Juna 2021. Suđenje Edin Mehmedika, Rifet Berković i Asmir Mezetović, optuženi za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, negirali su krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine, dok se optuženi Haris Špago nije pojavio na ročištu.
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Zorana Babića, osuđenog za zločine u Prijedoru 25. Juna 2021. Vijest Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Zorana Babića, osuđenog na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 35 godina zbog zločina počinjenih u Prijedoru, zaključivši da nije povrijeđeno njegovo pravo na pravičnu odbranu.
VSTV VSTV nastavio sa imenovanjem dodatnih sudija dok čeka analizu o njihovoj potrebi 24. Juna 2021. Vijest Tokom drugog dana zasjedanja Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) imanovalo je novog glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, kao i redovne ali i dodatne sudije u Republici Srpskoj i Federaciji, o čemu su članovi posebno raspravljali.
Nagodba po tužbi nakon oslobađajuće presude za ometanje rada pravosuđa 24. Juna 2021. Vijest Ročište po tužbi Milenka Krsmanovića za naknadu nematerijalne štete nakon presude Državnog suda, kojom je oslobođen optužbe za ometanje rada pravosuđa, odgođeno je kako bi njegov pravni zastupnik i Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine doradili nagodbu o vansudskom rješavanju spora.
Slučaj “Memić”: Tužilaštvo traži novo produženje pritvora za Dupovca i Mutapa 24. Juna 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je određivanje pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima za organizirani kriminal i ometanje istrage o stradanju Dženana Memića, zbog vremenskog roka potrebnog za završavanje vještačenja i podizanje optužnice.
Vijeće ministara usvojilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u 23. Juna 2021. Vijest Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) kojim je predviđena Jedinica za integritet koja bi provjeravala imovinu i prihode sudija i tužilaca, saopšteno je danas nakon sjednice.
Ustavni sud utvrdio kršenje prava Davora Dragičevića 23. Juna 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je na sjednici Velikog vijeća odluku kojom je usvojena apelacija Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, i utvrđena povreda njegovog prava.
VSTV VSTV ne vidi potrebu za angažovanjem dodatnih sudija i tužilaca za rad na predmetima ratnih zločina 23. Juna 2021. Vijest Tokom prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) članovi su donijeli zaključak da ne postoji potreba za angažovanjem dodatnih sudija i tužilaca za rad na predmetima ratnih zločina, te su dali saglasnost za spajanje dva odjela Državnog tužilaštva.
Mirko Tasić traži naknadu nakon oslobađajuće presude 23. Juna 2021. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine održano je pripremno ročište po tužbi Mirka Tasića, koji je nakon oslobađanja od optužbi za ratne zločine zatražio naknadu nematerijalne i materijalne štete izazvane postupkom.