Vijest

Parlament Federacije nabavlja automobil od 65.000 KM

18. Juna 2021.15:40
Federalni Dom naroda raspisao je tender za nabavku novog putničkog automobila, crne limuzine od 65.000 maraka bez PDV-a, nakon što je nedavno završena nabavka slične vrijednosti za drugi dom Parlamenta Federacije.


Službeni automobil, ilustracija. Foto: BIRN BiH

Parlament traži crnu metaliziranu limuzinu, sa dizelskim motorom, dok od ostale opreme, između ostalog, vozilo treba da posjeduje putni računar, elektronsku parkirnu kočnicu sa asistentom za vožnju uzbrdo, multifunkcionalni kožni upravljač sa komandama za putni računar, telefon i radio, kao i podršku za leđa u prednjim sjedištima, te tvornički ugrađen radionavigacijski uređaj sa ekranom osjetljivim na dodir, touch screen, sa minimalno šest zvučnika.

Zoran Ivančić, predsjednik Centra za zastupanje građanskih interesa (Fondacija CPI), kaže da je ovo samo jedna u nizu nabavki koje su indikatori nesolidarnosti vlasti sa građanima, kao i odsustva namjere da se ostvare neke uštede.

“Sigurno se moglo bez te nabavke, ili preraspodjelom postojećih auta”, kaže Ivančić i dodaje kako su do sada luskuzni brendovi automobila bili omiljeni kod funkcionera.

“Ja bih to nazvao bešćutnim”, kaže Ivančić.

Ranije se Predstavnički dom Parlamenta Federacije suočio s kritikama kada se u planu nabavki našlo vozilo slične vrijednosti.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović rekao je da je automobil za ovaj dom trebao biti kupljen tokom 2020. godine, ali da se od toga odustalo zbog pandemije “pa je ostalo za ovu godinu”.

“Ovakve stvari su nepopularne, a s druge strane, ne znam šta bih rekao, dođe čovjeku da se ništa i ne vrti oko ovih nabavki. (…) Nepopularno je u ovom vremenu, a s druge strane, ne znam šta da radim u okolnostima kada kažu da treba”, kazao je on, prenosi Klix.

Ovaj tender je, prema Portalu javnih nabavki i Bazi službenih automobila Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), završen krajem aprila i u njemu je kupljen automobil od gotovo 60.000 KM.

BIRN BiH nije danas mogao dobiti komentar Doma naroda u vezi sa ovom nabavkom niti podatak za koga se vozilo nabavlja.

Kupovinu još jednog luksuznog automobila delegat ovog doma Aner Žuljević smatra neopravdanom. Zbog ovakvog načina trošenja novca on je “ljut i razočaran”.

“Mislim da se radi o jednoj apsolutnoj socijalnoj neosjetljivosti i notornoj gluposti da se u vremenu pandemije troši novac na nabavku takvog vozila”, ističe Žuljević.

Prema njegovom mišljenju, Federacija u svom vlasništvu ima dovoljno vozila na raspolaganju koje može adekvatno raspodijeliti “da svi oni koji smatraju da im treba vozilo, a malo je onih kojima treba vozilo na bazi onoga što se radi u smislu političara, mogu dobiti na korištenje”.

On smatra da izabrani funkcioneri nemaju osjećaj za stvarnost u kojoj žive građani, pa postavlja pitanje do kada se politika može ponašati na ovaj način trošeći javni novac građana a da građani sve to trpe.

Rok za podnošenje prijava na tender je 28. juni.

Prema podacima Baze službenih automobila, institucije i javne kompanije su tokom 2020. godine potrošile gotovo pet miliona maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje se troši petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija i javnih kompanija.

Lamija Grebo