Vijest

Naredne sedmice počinje suđenje za zločine u Donjem Vakufu

18. Juna 2021.15:13
U Državnom sudu je iduće sedmice planiran početak suđenja sedmorici optuženih zbog zločina protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa 1992. godine.

sudnica Suda BiH
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. na području Donjeg Vakufa optuženi su Jovan Šatara, Boško Savković, Sekula Šišić, Nenad Tanasić, Boško Bilić, Zdravko Balaban i Jordan Ilić u svojstvu komandira, načelnika i pripadnika policije, vojske i paravojnih formacija.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva, oni se terete da su sudjelovali u nezakonitom zatočenju oko 150 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u nekoliko objekata, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenje tjelesnih i duševnih ozljeda, što je rezultiralo smrću više osoba, a jedan od njh se tereti i za silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žene. Početak suđenja zakazan im je za srijedu, 23. juna.

U narednoj sedmici se nastavljaju suđenja za zločine počinjene na području Teslića, Viteza, Vogošće, Rogatice i Glamoča.

Planirano je da se iduće sedmice o krivnji izjasne Edin Mehmedika, Haris Špago, Rifet Berković i Asmir Mezetović, koje optužnica tereti za neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe.

Optužnica ih tereti da su tokom decembra 2020. i januara 2021. godine, djelujući kao organizirana grupa s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, a nakon što je Mehmedika ostvario kontakt sa osobama iz Zapadne Evrope te s drugim članovima grupe vršio kupoprodaju oružja od poznatih osoba na području Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona.

 

Haris Rovčanin