Zbog spornih diploma pretresi u Američkom univerzitetu u Tuzli

18. Juna 2021.10:58
Po nalogu Državnog tužilaštva, policija je započela pretrese u Tuzli, Lukavcu i Sarajevu s ciljem pronalaska dokumentacije, dokaza i službenih evidencija Američkog univerziteta u Tuzli, saopćeno je iz Tužilaštva.


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

U Tužilaštvu, u interesu rada na predmetu, nisu otkrili ko je konkretno meta pretresa i za koje krivično djelo, osim da se pretresi odnose na ukupno tri osobe i da u njima sudjeluju policijski djelatnici ministarstava unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog i Sarajevskog kantona.

“Pretresi se vrše radi pronalaska dokaznih materijala o radu i djelovanju ove ustanove, a u okviru istrage koja se odnosi na nezakonitosti i neregularnosti u vezi izdatih diploma”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Denis Prcić, direktor Američkog univerziteta u BiH, koji je prisustvovao pretresu u Tuzli, izjavio je, kako prenosi portal Klix.ba, da se radi o predmetu koji se vodi u vezi sa izdavanjem diplome direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, za kojeg je naveo da je od 2008. do 2013. bio student Američkog univerziteta u BiH.

“Oni su došli kako bi izuzeli dokumentaciju, a radi se i na tome da se ja pritvorim, zatvorim, uhapsim. Sve je ovo spinovanje kako bih se ja diskriminirao, izvršivši pritisak da poništim Mehmedagićevu diplomu. Danas su izvršili pretres u mom stanu, gdje nisu ništa našli, a omogućio sam im izuzimanje i dokumentacije iz prostorija Univerziteta”, kazao je Prcić za Klix.ba.

Ovaj medij je kasnije objavio da je Prcić priveden.

Prostorije Američkog univerziteta u Tuzli su pretresane u novembru 2020., kada je tuzlansko Kantonalno tužilaštvo otvorilo predmet nakon više prijava studenata završnih godina da im se nisu izdavale diplome dok ne plate 1.500 KM dodatnih troškova, što nije predviđeno ugovorom o studiranju.

Haris Rovčanin