Vijesti


VSTV usvojio Nacrt komunikacijske strategije 23. Juna 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) usvojilo je Nacrt komunikacijske strategije, koji će biti objavljen na službenoj internet stranici i proslijeđen pravosudnoj i međunarodnoj zajednici na mišljenje. Ovim dokumentom je planirano povećanje transparentnosti Vijeća i pravosuđa u cjelini.
Mahmut Švraka Završen disciplinski postupak protiv Mahmuta Švrake 22. Juna 2021. Vijest Tužiteljica Državnog tužilaštva i potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Biljana Simeunović, svjedočeći u disciplinskom postupku protiv Mahmuta Švrake, glavnog republičkog tužioca i člana VSTV-a, rekla je kako joj je Jadranka Lokmić-Misirača kazala da su ona i Milan Tegeltija “prešli Švraku”.
Podignuta optužnica protiv Radeta Macure zbog zločina kod Bosanske Gradiške 22. Juna 2021. Vijest Državno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Radeta Macure za ratni zločin nad civilima počinjen u junu 1992. u mjestu Turjak kod Bosanske Gradiške.
Interpol raspisao potjernicu za migrantima zbog ubistva u BiH 22. Juna 2021. Vijest Interpol je raspisao potjernicu za dvojicom migranata za koje se sumnja da su počinili ubistvo tokom boravka u Bosni i Hercegovini. Oni su pred Kantonalnim sudom u Bihaću prethodno oslobođeni zbog nemogućnosti potvrđivanja identiteta, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.
Vještak na suđenju banjalučkom inspektoru: U dva računara pronađeni dokumenti u vezi sa istragom 22. Juna 2021. Suđenje U nastavku suđenja Nenadu Grujiću, inspektoru Policijske uprave Banjaluka optuženom za traženje i primanje mita, saslušan je vještak Republičkog javnog tužilaštva i uloženi materijalni dokazi.
Potrebno usklađivanje zakona o zaštiti “zviždača” u Bosni i Hercegovini 22. Juna 2021. Vijest Bosna i Hercegovina još uvijek ne štiti prijavitelje korupcije i oni su izloženi osveti svojih poslodavaca, dok nedostaje zakona koji ih štite ili postojeći nisu dovoljno dobri, rečeno je na javnoj debati organiziranoj povodom Međunarodnog dana “zviždača”, koji se obilježava 23. juna.
Disciplinski postupak zbog komentara na Facebooku bivše potpredsjednice VSTV-a 21. Juna 2021. Vijest Bivša potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružica Jukić, svjedočeći u disciplinskom postupku protiv Jezdimira Spasojevića, zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, kazala je da je tuženi komentarisao njenu objavu na društvenoj mreži Facebook, ali da se ne sjeća komentara.
Identifikovane tri žrtve srebreničkog genocida 21. Juna 2021. Vijest U Komemorativnom centru u Tuzli zvanično su identifikovane tri žrtve ubijene na području Srebrenice u ljeto 1995. godine, a njihove porodice su dale saglasnost za ukop na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Potočarima. Do sada je 19 porodica dalo saglasnost za ukop svojih najmilijih u julu, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Stanovništvo gubi povjerenje u rad javne uprave zbog zatvorenosti informacija 21. Juna 2021. Vijest Iako je primjetan pomak u odnosu na ranije godine, samo četiri institucije u Bosni i Hercegovini su ispunile 100 posto standarde transparentnosti, pokazalo je istraživanje Ureda koordinatora za reformu javne uprave predstavljeno danas u Sarajevu, kada je rečeno, između ostalog, da 16 institucija nije objavilo akcioni plan za borbu protiv korupcije.
Banjalučka inspektorica za 16.800 KM otkupljuje kaznu zatvora za korupciju 21. Juna 2021. Vijest Banjalučki Okružni sud je inspektorici Jeleni Florijan, koja je u aprilu osuđena na godinu dana zatvora zbog traženja i primanja mita, odobrio otkup kazne, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ovog suda.