Vijest

Produžen pritvor osumnjičenoj za finansiranje terorizma

18. Juna 2021.14:43
Sud Bosne i Hercegovine je, po prijedlogu Državnog tužilaštva, produžio pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističkih aktivnosti.


Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH 

“Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže jedan mjesec, odnosno do 16. jula 2021., ili do nove odluke Suda”, naveli su u Državnom sudu.

Tužilaštvo je tražilo prethodno produženje pritvora za dva mjeseca, uz obrazloženje, između ostalog, da se putem međunarodne pravne pomoći čekaju informacije da li je osumnjičena sa svojih računa u Švicarskoj vršila transakcije prema Siriji, dok je Odbrana predložila izricanje najstrožijih mjera zabrane, o čemu smo ranije pisali.

Osumnjičenu su 11. maja 2021. na tuzlanskom aerodromu uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a iz Tužilaštva je tada saopćeno da su tokom istrage prikupljeni dokazi da je Hamzabegović, u više navrata sudjelovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući formacije “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge jedinice.

Pored toga, prema saopćenju Tužilaštva, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata svome suprugu Muradifu Hamzabegoviću, koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, prosljeđivala novac iako je znala da će on biti korišten za finansiranje terorističkih grupa i njihovih aktivnosti.

 

Haris Rovčanin