Vijest

Promocija knjige “Na strani čovječnosti”: Knjiga o onima koji su se borili za pravdu u ime srebreničkih majki

8. Jula 2021.17:27
U povodu obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici danas je u sarajevskoj Vijećnici održana promocija “Na strani čovječnosti” – zbirke intervjua na engleskom jeziku koje je sa sudijama, tužiteljima, istražiteljima Haškog tribunala i Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) uradila autorica Ajša Hafizović-Hadžimešić koja je pratila suđenja sa srebreničkim majkama tokom proteklih godina.


Promocija knjige “Na strani čovječnosti”. Foto: BIRN BiH 

U knjizi, čiji je izdavač Udruženje “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”, su objavljeni intervjui sa sudijama, tužiteljima, istražiteljima Tribunala i MMKS-a – Carmel Agius, Theodor Meron, Richard Goldstone, Mark Harmon, Peter McCloskey, Alan Tieger, Jean Rene Ruez, Stefanie Frieze i drugima, kao i djelatnicima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih i nevladinih organizacija.

Autorica knjige Ajša Hafizović-Hadžimešić kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da današnja promocija na engleskom jeziku predstavlja proširenu verziju knjige u povodu obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, dok se promocija prvog izdanja ove knjige na bosanskom jeziku održala prošle godine u okviru manifestacija obilježavanja 25. godišnjice.

“Radi se o tome da sam ja pratila godinama aktivnosti majki, u Haagu pratile smo zajedno procese i tokom tih putovanja naših, zajedničkih, sretala sam te ljude, koji su se u njihovo ime borili za istinu i pravdu – tužioce, istražitelje i sudije Haškog tribunala”, kaže autorica.

Kako navodi, knjiga predstavlja skup intervjua koji su urađeni u posljednjih 15-ak godina.

“Srce knjige su intervjui sa majkom Munirom i Kadom Hotić. To je srce knjige. A veliki dio knjige, predstavljaju intervjui sa istražiteljima, tužiocima i sudijama”, objašnjava Hafizović-Hadžimešić.

Povodom 25. godišnjice obilježavanja genocida, intervju koji se nalazi u knjizi dao je i Jean Rene Ruez, istražitelj na osnovu čijeg su rada i hronologije događanja u Srebrenici podignute optužnice protiv Ratka Mladića, Radovana Karadžića i drugih osoba koje su presuđene za genocid u Srebrenici i druge zločine, kaže autorica.

“Majka Munira ima prema vama veliko povjerenje”, kaže, “a ko zaboga može prevariti majku Muniru i zato sam vam dao ovaj intervju”, kaže. “To je jedan veliki intervju, jedna hronologija od osnivanja Haškog tribunala do ovih presuda za genocid”, prepričava autorica razgovor s Rene Ruezom.

Hafizović-Hadžimešić ističe kako se u knjizi nalaze intervjui ljudi koji nikad prije nisu razgovarali sa bosanskohercegovačkim medijima.

Promociji su prisustvovali predstavnici žrtava iz Srebrenice, novinari i drugi, koji su kazali da je ova knjiga jedan od alata u borbi protiv negiranja genocida.

“Ova knjiga je skraćeno izdanje onoga što se dešavalo u Haškom tribunalu”, kazao je jedan od učesnika promocije Boro Kontić, dugogodišnji novinar.

Sead Omeragić je rekao da je autorica ovom knjigu uradila veliki posao.

“Čitava knjiga nosi jednu stvar – sve je ljudsko, kao što se sve svodi na ljudsko”, zaključio je Omeragić.