Vijest

Parlament Kosova usvojio rezoluciju kojom priznaje genocid u Srebrenici

7. Jula 2021.19:15
Nekoliko sedmica nakon što je Skupština Crne Gore usvojila sličnu rezoluciju, kosovski Parlament usvojio je svoju rezoluciju kojom osuđuje negiranje genocida u Srebrenici 1995. godine kojeg su počinile srpske snage.

This post is also available in: English


Memorijalni centar u Potočarima. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Parlamentarci Kosova usvojili su rezoluciju u srijedu, kojom su zvanično priznali srebrenički masakr iz 1995. godine kao genocid, i to samo nekoliko dana pred obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima.

Nacrt rezolucije Skupštini je predstavio poslanik Bahrim Šabani ispred bošnjačke zajednice te zemlje, rekavši da zločini koje su počinile srpske snage u Srebrenici “predstavljaju genocid kako je to opisano u UN-ovoj Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida”.

Kosovski premijer Albin Kurti pozdravio je rezoluciju, nazivajući njeno usvajanje “plemenitim i ispravnim činom”.

“Ali, prije svega, to je čin u ime univerzalne humanosti i naše želje da živimo mirno i u pravdi,” kazao je Kurti.

Rezolucija od šest tačaka osuđuje “svaku tendenciju da se svjesno i javno negira genocid u Srebrenici s ciljem obezvređivanja žrtava i skrivanja motiva počinjenih zločina”.

Skupština Kosova “poziva sve države da poduzmu sve potrebne pokušaje da privedu pred lice pravde sve odgovorne za planiranje i počinjenje genocida u Srebrenici,” navodi se u rezoluciji.

Tokom jula 1995. godine više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice ubijeno je u nizu masakara izvršenih od strane srpskih snaga, dok je preko 40.000 žena, djece i starijih protjerano – a taj su zločin Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodni sud pravde okvalifikovali kao genocid.

Usvajanje rezolucije od strane Skupštine Kosova dolazi tri sedmice nakon što je Skupština Crne Gore usvojila svoju rezoluciju o genocidu.

Govoreći u Beogradu nakon usvajanja rezolucije na Kosovu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao: “Kao što sam najavio nakon toga [crnogorske rezolucije] doći će do poplave takvih rezolucija protiv Srbije” u parlamentima u okruženju.

“Da se svi jasno izjasne da su Srbi počinili genocid, da pokažu svoje opredjeljenje, tobože, za dobrosusjedske odnose, a u stvari da Srbiji zadaju udarac,” kazao je Vučić medijima tokom posjete jednoj bolnici u glavnom gradu Srbije.

“Te rezolucije će se nastaviti,” dodao je on.

“Vjerujem da možemo da ih izbjegnemo u nekim regionalnim parlamentima i to zbog dobrih prijateljskih odnosa, a u nekima nećemo moći da ih izbjegnemo; oni će nastaviti političko iživljavanje nad Srbima,” izjavio je Vučić.

“Nažalost, ostaće upisano u istoriju da je Podgorica pretekla Prištinu po tom pitanju,” dodao je, aludirajući na glavni grad Crne Gore.

Perparim Isufi


This post is also available in: English