Vijest

Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog prikrivanja dokaza o smrti Dženana Memića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić (rođene Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića koja ih tereti za organizirani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića, mladića koji je, nakon teških povreda, preminuo 15. februara 2016. godine.


Protesti nakon smrti Dženana Memića, arhiv. Foto: BIRN BiH

Mutap, Ramić, Dupovac, Barić i Ožegović se terete da su od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili grupi za organizirani kriminal formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. godine, u Velikoj Aleji na području općine Ilidža, zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Kako se navodi u saopćenju, usljed tih povreda, Memić je 15. februara 2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

“U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

“Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap je ostvarivao kontakte s više osoba, među kojima i optuženima, koji su lično, kao i u dogovoru s njim i po njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinitelja i načina stradanja Memića, počinili nezakonite radnje”, navodi se.

Kako se dalje navodi, nezakonite radnje za koje se terete jesu neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimanje dokaza u vidu snimaka videonadzora, neovlašteno fingiranje i podmetanje dokaza koji to stvarno nisu, navođenje službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljanje fingiranih dokaza na vještačenja i njihovo prikazivanje kao stvarnih, te su na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru.

Osumnjičeni se, prema saopćenju, terete za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima “protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza”.

Pet osoba koje su obuhvaćene ovom optužnicom trenutno se nalaze u pritvoru.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Emina Dizdarević Tahmiščija