Vijest

Senad Kasupović pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora za ratovanje u Siriji

8. Jula 2021.08:48
Apelaciono vijeće Državnog suda povećalo je kaznu Senadu Kasupoviću sa tri na četiri godine zatvora zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi u Siriji, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Senad Kasupović. Izvor: Sud BiH

Kasupović je u januaru ove godine prvostepenom presudom osuđen na tri godine zatvora zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi, a Sud BiH je drugostepenom presudom povećao kaznu na četiri godine zatvora, potvrđeno je iz Državnog tužilaštva.

Kako je navedeno u prvostepenoj presudi osuđen je da je 12. jula 2013. godine, u 10:48 sati, napustio teritoriju Bosne i Hercegovine, otputovao u Tursku, nakon čega je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, te se pridružio takozvanom ISIL-u. U Siriji je proveo šest godina, sve do 19. decembra 2019., kada je deportovan u BiH.

Kasupoviću je Tužilaštvo BiH na teret stavilo da je pružao pomoć i bio na strani snaga ISIL-a u Mimbidžu, Kobaniju, Rakki i Al-Babu, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije preimenovana u “El-Aksa”.

Na ročištu za iznošenje žalbi na prvostepenu presudu, tužilac Ćazi Hasanspahić tražio je izricanje strožije kazne navodeći kako tri godine nisu dovoljne za krivično djelo za koje je Kasupović osuđen i za period koji je boravio na stranom ratištu, prilikom kojeg nije pokazao interesovanje da se vrati.

“Optuženi Kasupović Senad je bio istrajan boraveći na strani ISIL-a”, rekao je tada Hasanspahić, objašnjavajući da je optuženi proveo šest godina, pet mjeseci i sedam dana van BiH i da se nije pokušao vratiti u državu.

Branilac Husein Mušić je tada zatražio da se njegov branjenik oslobodi ili da se postupak ponovi.

Na drugostepenu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Kasupović je jedan od sedmorice koji su deportovani iz Sirije krajem 2019., a suđenje mu je počelo 20. maja 2020. godine.

Osim Kasupovića, Sud BiH pravosnažno je osudio Muharema Dunića i Armena Dželku na po tri i po godine po sporazumu o priznanju krivnje, a Emira Ališića na dvije i po godine. Sporazumom o priznanju krivice Hamza Labidi osuđen je na godinu, a Emir Ališić na dvije i po godine zatvora.

Jasmin Keserović i Milarem Berbić su prvostepenim presudama Državnog suda osuđeni na šest godina zatvora, odnosno tri godine zatvora.

Zbog vrbovanja, pokušaja odlaska i boravka na sirijskom ratištu Sud BiH je do sada u 22 predmeta osudio 31 osobu na ukupno 64 godine i osam mjeseci zatvora.

Nermina Kuloglija-Zolj