Vijest

Počelo suđenje za neovlašteni promet oružja i vojne opreme u Njemačku

22. Jula 2021.15:32
Čitanjem optužnice te uvodnim izlaganjima Državnog tužilaštva i Odbrane, počelo je suđenje Edinu Mehmediki, Harisu Špagi, Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću, optuženima za neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe iz Bosne i Hercegovine za Njemačku.


Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

U optužnici, koju je u sudnici pročitao tužilac Ćazim Hasanspahić, navodi se da su optuženi tokom decembra 2020. i januara 2021. po prethodnom dogovoru, djelujući kao grupa s ciljem sticanja koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme, a radi daljnjeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

Mehmedika je, prema optužnici, ostvario kontakt sa osobama iz Njemačke, s kojima je dogovorio promet oružja, te je angažovao Špagu, koji je dogovorio s Berkovićem kupovinu oružja i vojne opreme koje su nabavili Berković i Mezetović.

Potom su se Mehmedika i Špago, kako se dalje navodi u optužnici, 19. januara 2021. odvezli pred Berkovićevu kuću na području Kladnja i preuzeli više ručnih bombi, ručni raketni bacač RPG-22, municiju i lovačko naoružanje i opremu te smjestili u vozilo kojim je upravljao Mehmedika i zaputili se prema Sarajevu, ali ih je policija zaustavila u Olovu te pronašla oružje, municiju i opremu.

Uslijedio je pretres kuće koju koristi Berković, gdje je pronađena i oduzeta određena količina vojne opreme namijenjene, kako stoji u optužnici, za daljnju prodaju.

Tužilac Hasanspahić je u uvodnoj riječi kratko kazao kako smatra da će izvođenjem dokaza, saslušanjem svjedoka, policijskih službenika, vještaka te predočavanjem materijalnih dokaza van svake razumne sumnje dokazati radnje opisane u optužnici.

“Iz dokaza ćete vidjeti da su optuženi telefonima međusobno dogovarali promet oružja. Iz dokaza ćete vidjeti da je Mehmedika angažovao Špagu, koji se dogovarao s Berkovićem”, naveo je tužilac Hasanspahić.

Mehmedikin branilac Aldin Lejlić je u uvodnom izlaganju kazao da će se Odbrana bazirati samo na dva dokaza Tužilaštva u ovom predmetu na kojima se može donijeti odluka jer su nezakoniti.

Špagin branilac Senad Dupovac je rekao da je jedini dokaz Tužilaštva izjava prvooptuženog, koji na neki način “uzurpira” njegovog branjenika.

“Izjavio je, a i danas to tvrdi, da moj branjenik sa ovim djelom nema ništa, niti je imao”, kazao je Dupovac.

Optuženi Špago je naveo da je od službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tražio da se uradi vještačenje DNK tragova na oružju i ustvrdio da njegovi tragovi na oružju nisu nađeni.

Denisa Gačanin, koja je na ročištu zastupala Berkovića i Mezetovića, rekla je da će se Odbrana koristiti dokazima Tužilaštva i dokazati da optuženi nisu krivi, te da će svoje eventualne dokaze predložiti naknadno.

Inače, ovo ročište je kasnilo, kako se ispostavilo, zbog odbijanja optuženog Špage da pristupi, a kada je počelo, na upit predsjedavajuće Sudskog vijeća Džemile Begović je odgovorio da njegov problem traje šest mjeseci i da se odnosi na pretres u pritvorskoj jedinici.

“U pritvoru sam pod stalnim nadzorom policije i podvrgavam se detaljnom pretresu ‘do gola’ većinom kad se vraćam iz Suda. Nemam ništa protiv pretresa, nema potrebe da nešto krijem, ali pretresanje ‘do gola’ se protivi mojim vjerskim uvjerenjima. Čitao sam pravilnike, nisam nigdje to našao”, kazao je Špago i naveo da je ranije 16 mjeseci proveo u pritvoru u Orašju.

Špago je ranije, skupa s još dvije osobe, bio optužen za pomoć Naseru Palislamoviću nakon terorističkog napada na zgradu policije u Bugojnu u junu 2010. godine, a koji je kasnije oslobođen optužbe, dok je krivični postupak protiv Špage obustavljen.

Nastavak suđenja je 4. augusta, kada će biti saslušani prvi svjedoci Tužilaštva.

 

Haris Rovčanin