Vijest

Započela ekshumacija na području Bugojna

21. Jula 2021.12:43
Na lokalitetu Tvrdulja na području Rostova (općina Bugojno) danas je započela ekshumacija u potrazi za posmrtnim ostacima 12 osoba hrvatske nacionalnosti sa ovog područja za kojima se još uvijek traga, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).


Ekshumacija Rostovo. Foto: Tužilaštvo BiH

Za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glasnogovornica INO-a Emza Fazlić pojašnjava da se radi na istom lokalitetu na kojem je prošle godine izvršena ekshumacija i pronađena masovna grobnica sa četiri žrtve koje su identifikovane i ukopane na proljeće ove godine.

“INO BiH je do informacije o mogućem lokalitetu na kojem se nalaze posmrtni ostaci još 12 žrtava došao uz pomoć Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)”, kaže Fazlić te dodaje da će ekshumacija trajati tri dana.

Na lokalitetu se nalazi istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, gdje po nalogu tužioca koordinira rad ovlaštenih osoba koje učestvuju u procesu ekshumacije.

Iz Tužilaštva su saopćili kako se na ovom lokalitetu traga za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti s područja Bugojna nestalih 1993. godine.

“Ranije su na lokalitetu Rostovo nađeni posmrtni ostaci žrtava, te se očekuje da bi na ovoj lokaciji mogli biti nađeni posmrtni ostaci osoba koje još nisu pronađene, a za kojima njihove obitelji tragaju 28 godina”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Na terenu se nalazi i ljekar – patolog sudske medicine, predstavnici INO-a BiH i Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici Policijske stanice Bugojno.

 

Lamija Grebo