Vijesti


Danas obilježavanje 28. godišnjice zločina u “Koštanoj bolnici” u Stocu 4. Augusta 2021. Vijest Danas će se obilaskom “Koštane bolnice”, koja je prije rata bila poznata po liječenju oboljenja kostiju, a tokom rata je pretvorena u logor i postala mučilište za građane bošnjačke nacionalnosti Stoca i okolnih mjesta, obilježiti 28. godišnjica zločina počinjenih u ovom objektu.
13. Dan ljudskih prava na SFF-u uz film “Collective” 4. Augusta 2021. Vijest Na Sarajevo Film Festivalu (SFF) ove godine održat će se 13. izdanje Dana ljudskih prava uz film “Collective”, koji se bavi temama koje su relevantne i dobra osnova za diskusiju o stanju u regiji, navode organizatori Festivala.
“Noć u Trnopolju”: Sjećanje na logore u Prijedoru 3. Augusta 2021. Vijest Lokalni mirovni aktivisti provest će noć u prostoru bivšeg logora “Trnopolje” kod Prijedora kako bi prisustvovali historijskom času i obilježili godišnjicu kada su svjetski mediji otkrili postojanje logora u ovom gradu.
Tužilaštvo u Banjaluci obustavilo istrage o rušenju šest džamija jer to ne smatra ratnim zločinom 3. Augusta 2021. Vijest Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci obustavilo je u februaru istrage o rušenju šest džamija tokom rata u ovom gradu zbog zastare ovih predmeta, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Društvene mreže postale “sigurno mjesto” za širenje antisemitizma, navodi izvještaj 2. Augusta 2021. Vijest Društvene mreže Facebook, Instagram, Twitter, YouTube i TikTok nisu odreagovale na prijave sadržaja koji se sastoji od govora mržnje u 84 posto slučajeva na koje je upozorio Centar za borbu protiv digitalne mržnje, navodi se u izvještaju o rasizmu i širenju mržnje usmjernim protiv Jevreja.
Narodna skupština RS-a usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja zločina 30. Jula 2021. Vijest Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, potvrdio je nakon sjednice zatvorene za javnost predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović.
Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima: U prvoj polovini godine identifikovano 47 žrtava u BiH 30. Jula 2021. Vijest Trgovina ljudima je jedna od tri najprofitabilnije kriminalne aktivnosti u svim zemljama svijeta i u stalnom je porastu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljene aktivnosti projekta “Kratkoročna i srednjoročna podrška u naporima u oblasti borbe protiv trgovine ljudima u BiH”.
Suspendovan sudija iz Istočnog Sarajeva koji je optužen za korupciju, uskoro se izjašnjava o krivnji 30. Jula 2021. Vijest U banjalučkom Okružnom sudu je 6. augusta zakazano ročište na kojem će se o krivnji izjasniti Dragan Borovčanin, sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu koji je optužen da je provredom zakona od strane sudije ili tužioca omogućio pribavljanje koristi svojoj kćerci, potvrđeno je iz Okružnog suda.
sudnica Milenko Krsmanović traži 39.700 KM odštete 29. Jula 2021. Vijest Na pripremnom ročištu po tužbi Milenka Krsmanovića protiv Bosne i Hercegovine preciziran je odštetni zahtjev u iznosu od 39.700 KM za naknadu štete nakon oslobađajuće presude za ometanje rada pravosuđa.
Osuđeni za silovanje u Višegradu Željko Lelek na jednogodišnjem uslovnom otpustu 29. Jula 2021. Vijest Željko Lelek, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine početkom 2009. osudio na 16 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom ljeta 1992. na području Višegrada, pušten je sa izdržavanja kazne na uslovni otpust, potvrđeno je iz Državnog suda.