Vijest

Mutap i ostali: Potvrđena optužnica zbog sprečavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića

21. Jula 2021.14:10
Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise Ramić, te Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića zbog organiziranog kriminala u vezi s prikrivanjem dokaza o načinu na koji je stradao Dženan Memić.

Protesti nakon smrti Dženana Memića, arhiv. Foto: BIRN BiH

Prema saopćenju Tužilaštva BiH u kojem je navedeno da je Državni sud potvrdio optužnicu, optuženi se terete da su pristupili skupini za organizirani kriminal formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži, usljed kojih je preminuo nekoliko dana kasnije.

“U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život”, navodi se u saopćenju.

Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru, optuženi Zijad Mutap je ostvarivao kontakte s više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i po njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinitelja i načina stradanja Dženana Memića, počinili nezakonite radnje, stoji u saopćenju.

Oni su, prema Tužilaštvu, neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka videonadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili djelatnike Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja, prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene s mjesta događaja a koji se odnose na stradanje Memića, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je on zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo.

Optuženi se terete za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima “protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza”.

Zijad Mutap je otac Alise Ramić, koja je bila u društvu s Memićem u noći kada je stradao, Dupovac je bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP-a KS-a, Barić je pripadnik sarajevskog MUP-a, a Ožegović je u februaru 2016. bio uposlenik jednog hotela na Ilidži.

Iz Državnog suda su ranije naveli da je ukinut pritvor prema optuženim, te su im izrečene mjere zabrane, odnosno zabrana napuštanja mjesta boravišta. Mutapu i Dupovcu je određen kućni pritvor.

Pored toga, njima je zabranjeno međusobno sastajanje i bilo koji vid komunikacije, približavanja na udaljenost od 200 metara, ali i bilo koji vid sastajanja i kontaktiranja sa svjedocima Tužilaštva BiH, dok su Ramić, Barić i Ožegović dužni javljati se dva puta sedmično nadležnim policijskim stanicama.

Tužilaštvo se ranije žalilo na rješenje Suda kojim je optuženim ukinut pritvor.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je početkom jula ove godine.

 

 

Lamija Grebo