Vijest

Apelacioni sud u Beogradu za devet godina smanjio kaznu Kezunoviću za zločine u Tesliću

22. Jula 2021.10:39
Apelacioni sud u Beogradu smanjio je kaznu Radomiru Kezunoviću, te ga je za ratni zločin počinjen 1992. na području Teslića u konačnici osudio na pet godina zatvora.

This post is also available in: English

Dragomir Kezunović. Foto: Sud BiH

Prethodno je Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo presudu kojom se usvaja zamolnica Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i priznaje pravosnažna presuda Suda BiH kojom je Dragomir Kezunović osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Teslića.

Na ovu odluku Kezunovićev branilac je Apelacionom sudu u Beogradu uložio žalbu, koja je djelimično uvažena.

“Donijeta je presuda kojom se, usvajanjem žalbe branioca okrivljenog Dragomira Kezunovića u dijelu odluke o krivičnoj sankciji, preinačava presuda Višeg suda u Beogradu i okrivljeni osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, dok je žalba branioca okrivljenog u preostalom dijelu odbijena kao neosnovana i prvostepena presuda u nepreinačenom dijelu potvrđena”, navodi se u odgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Sud Bosne i Hercegovine je ranije zamolnicom preko Ministarstva pravde od nadležnih organa Srbije zatražio preuzimanje izvršenja kazne zatvora na koju je Kezunović osuđen u BiH, a kojem je, nakon što se nije pojavio na izricanju prvostepene presude, određen pritvor i dat nalog da se za njim raspiše međunarodna potjernica.

Kezunović je za zločine na području Teslića osuđen skupa s Draganom Marjanovićem, kojem je izrečena kazna od 14 godina zatvora, te Sašom Gavranovićem, Vitomirom Devićem i Zoranom Šljukom, koji su u konačnici osuđeni na po 15 godina zatvora. Prvostepenom presudom su Marjanović, Gavranović, Dević i Šljuka bili osuđeni na po 17 godina zatvora, ali im je Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo kazne, a Kezunoviću potvrdilo 14 godina zatvora.

Oni su proglašeni krivima po optužbi da su 28 civila koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i zatvoru “Pribinić”, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje, gdje su ih ubili.

Prema presudi, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Dario Slavuljica je bio optužen s njima petoricom, ali je ranije osuđen na osam godina zatvora nakon što je s Tužilaštvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivice.

Kezunović je, kako je ranije saopćeno iz Državnog suda, nastanjen u Novom Sadu u Srbiji, te tokom predmetnog krivičnog postupka Državno tužilaštvo nije predlagalo da mu se odrede mjere zabrane ili mjera pritvora jer je optuženi redovno dolazio na nastavke glavnih pretresa.

Nakon što je presuda postala pravosnažna, Interpol je raspisao potjernicu i za Marjanovićem.

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English