Vijesti


Pukovniku Oružanih snaga potvrđena godina i po zatvora za zloupotrebu položaja 5. Augusta 2021. Vijest Ramizu Mićivodi, pukovniku u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, Apelaciono vijeće Državnog suda je potvrdilo kaznu od godinu i po zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti.
Potvrđena osuđujuća presuda Jasminu Keseroviću za ratovanje u Siriji 5. Augusta 2021. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Jasmin Keserović osuđen na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora zbog pridruživanja stranim formacijama u Siriji i javnog podsticanja na terorističke aktivnosti.
Slučaj “Memić”: Tužilaštvo traži mjere zabrane za petero optuženih 5. Augusta 2021. Vijest Nakon što je potvrđena otpužnica koja Zijada Mutapa i njegovu kćerku Alisu Ramić te Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića tereti za organizovani kriminal u okviru istrage o stradanju Dženana Memića, Državno tužilaštvo je od sudije za pethodni postupak zatražilo određivanje mjera zabrane.
Mehmedika i ostali: Projektil u raketnom bacaču 5. Augusta 2021. Suđenje Na suđenju Edinu Mehmediki, Harisu Špagi, Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću pred Sudom Bosne i Hercegovine svjedočili su vještaci koji su vršili pregled oružja pronađenog u vozilu zaustavljenom 19. januara 2021. godine i preuzeli podatke iz oduzetih mobilnih telefona.
Uložena žalba na odluku Suda BiH koja je onemogućila davanje imuniteta Suzani Radanović 5. Augusta 2021. Vijest Državno tužilaštvo uložilo je žalbu na odluku Suda Bosne i Hercegovine o nedavanju saglasnosti na izjavu o nepoduzimanju kaznenog gonjenja Suzane Radanović, majke Davida Dragičevića.
Ukinuta oslobađajuća presuda Damiru Hadžiću i ostalima za zloupotrebe u općini Novi Grad 5. Augusta 2021. Vijest Vrhovni sud Federacije uvažio je žalbu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo te ukinuo oslobađajuću presudu kojom su nekadašnji načelnik sarajevske Općine Novi Grad Damir Hadžić te službenici Jasmina Horo i Jusuf Čaušević oslobođeni optužbi za zloupotrebe u ovoj općini.
Mehmedika i ostali: Tokom policijskog pregleda vozila, iz odjeće se “prosule bombe” 4. Augusta 2021. Suđenje Na suđenju Edinu Mehmediki, Harisu Špagi, Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću pred Sudom Bosne i Hercegovine svjedočili su policijski službenici, koji su opisivali pregled i pretres vozila u kojem su 19. januara 2021. godine pronađene bombe, “zolja” i puška koja je “virila iz futrole”.
Christian Schmidt: Ne postoji prihvatljiv razlog za veličanje osuđenih ratnih zločinaca 4. Augusta 2021. Vijest Tokom svoje prve konferencije za novinare, novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je da ne postoji opravdanje za veličanje ratnih zločinaca.
Potvrđena oslobađajuća presuda Josipu Šimiću Đinđiću 4. Augusta 2021. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu odbio je kao neosnovanu žalbu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva izjavljenu na prvostepenu presudu Općinskog suda u Sarajevu kojom je Josip Šimić Đindić oslobođen optužbi za krivotvorenje isprava, prevare i lažnog predstavljanja, potvrđeno je iz Kantonalnog suda.
Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec kažnjen javnom opomenom 4. Augusta 2021. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) utvrdila je disciplinsku odgovornost Ranka Debevca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, te mu izrekla mjeru javne opomene.