Vijest

Potvrđena oslobađajuća presuda Josipu Šimiću Đinđiću

4. Augusta 2021.15:25
Kantonalni sud u Sarajevu odbio je kao neosnovanu žalbu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva izjavljenu na prvostepenu presudu Općinskog suda u Sarajevu kojom je Josip Šimić Đindić oslobođen optužbi za krivotvorenje isprava, prevare i lažnog predstavljanja, potvrđeno je iz Kantonalnog suda.


Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Sarajevski Općinski sud je prvostepenom presudom iz juna 2020. oslobodio Šimića Đinđića po svih sedam tačaka optužnice koju je protiv njega Kantonalno tužilaštvo podiglo u novembru 2017. godine.

Iz Kantonalnog tužilaštva su tada naveli da je predmet formiran nakon što je dostavljen izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kojem je navedeno da postoji osnov sumnje da je Šimić Đinđić koristio krivotvoreni dokument te agencije predavši ga Tužilaštvu BiH 28. augusta 2017. godine.

Prethodno je bio priveden nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine primilo izvještaj SIPA-e u kojem se navodi da ova agencija nije učestvovala u praćenju glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i tadašnje potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružice Jukić, a što je utvrđeno internom kontrolom.

Interna kontrola je pokrenuta nakon što je novinar Josip Šimić podnio krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića, a koji je izjavio da je u pitanju “falsifikovani akt” SIPA-e u kome se kao prilog navode shema kretanja Tadićeve i njeni razgovori s Jukićevom.

U prvostepoj presudi je utvrđeno da su vjerodostojni transkripti o razgovoru između Tadić i Jukić.

Haris Rovčanin