Vijest

Slučaj “Memić”: Tužilaštvo traži mjere zabrane za petero optuženih

5. Augusta 2021.14:38
Nakon što je potvrđena otpužnica koja Zijada Mutapa i njegovu kćerku Alisu Ramić te Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića tereti za organizovani kriminal u okviru istrage o stradanju Dženana Memića, Državno tužilaštvo je od sudije za pethodni postupak zatražilo određivanje mjera zabrane.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilac Dubravko Čampara je na ročištu kazao da je u ovom trenutku Tužilaštvo u nezavidnoj poziciji s obzirom da je prije potvrđivanja optužnice Vijeće Državnog suda ukinulo pritvor te odredilo mjere Mutapu i ostalima, dok je Apelaciono vijeće potvrdilo tu odluku i odbilo žalbe, zbog čega je prijedlog promijenjen, pa su umjesto pritvora zatražene mjere zabrane.

Kako je obrazložio tužilac, Mutapu i Dupovcu je predložena zabrana napuštanja mjesta boravišta, a ostalim optuženim zabrana napuštanja općina u kojima su nastanjeni, bez prethodnog poziva Suda ili Tužilaštva, zatim da se sastaju sa svjedocima i suoptuženima.

Čampara je naveo raniji stav Sudskog vijeća da postoji bojazan od uticanja na svjedoke, ali da taj intenzitet opada, kao i da je uznemirena javnost, posebno u Kantonu Sarajevo, ali da taj intenzitet nije veliki ukoliko se budu poštivale mjere.

Bilo kakav oblik kršenja mjera povući će određivanje pritvora, kako navodi Tužilaštvo, koje nastavlja sa svojim aktivnostima.

“Ovo je djelić istrage”, ustvrdio je tužilac Čampara.

Mutapa i ostale optužnica tereti za protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza, odnosno da su vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. u Velikoj aleji zadobio po život opasne povrede, od kojih je sedmicu poslije preminuo.

Prema navodima optužnice, Mutap je ostvarivao kontakte s više osoba, koje su lično, kao i u dogovoru s njim i po njegovim uputama, između ostalog, neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimale dokaze u vidu snimaka videonadzora, neovlašteno fingirale i podmetale dokaze koji to stvarno nisu, navodile policijske službenike na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljale fingirane dokaze na vještačenja i usmjeravale istragu u pogrešnom smjeru.

Mutap je otac Alise Ramić, koja je bila u društvu s Memićem u noći kada je stradao, Dupovac je bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), Barić je pripadnik sarajevskog MUP-a, a Ožegović je u februaru 2016. bio uposlenik jednog hotela na Ilidži.

Odbrana optuženih je izrazila saglasnost s predloženim mjerama, ali je navela neprirodnu situaciju koja se odnosi na komuniciranje sa suoptuženima, s obzirom da su u predmetu otac i kćerka.

Kadrija Kolić, koji brani optuženog Barića, zatražio je, zbog ranije odluke o ukidanju pritvora i određivanju mjera zabrane, da se ovaj prijedlog Tužilaštva odbaci i odbije, kao i da se krši Evropska konvencija o ljudskim pravima.

“U tužilačkom spisu nema nijedan dokaz da je Josip Barić počinio krivično djelo”, rekao je Kolić i dodao da Tužilaštvo konstrukciju prema njegovom branjeniku zasniva samo na rečenici jednog od svjedoka.

Ožegovićev branilac Sead Zijadić je zatražio da se prijedlog Tužilaštva odbije te kazao da jeste činjenica da je videosnimak izbrisan, ali da nijedan svjedok nije izjavio da je to uradio optuženi, kao i da nema njegove povezanosti ni s jednom osobom iz optužnice.

Haris Rovčanin