Vijesti


Sloboda okupljanja u BiH nejednaka: Stanje u Republici Srpskoj zabrinjavajuće 10. Augusta 2021. Vijest Situacija u Bosni i Hercegovini nije jednaka kada je riječ o slobodi okupljanja i potrebno je veoma malo političke volje kako bi se zakonski okviri u BiH uskladili sa međunarodnim standardima za ravnopravnost LGBTI osoba, rečeno je na konferenciji koju je organizovao Sarajevski otvoreni centar (SOC).
sudnica Optuženi u januaru za zločine na području Bosanske Krupe – u novembru se izjašnjavaju o krivnji 10. Augusta 2021. Vijest Iako je Sud Bosne i Hercegovine još početkom januara 2021. godine potvrdio optužnicu koja Milorada Kotura i Dušana Ćulibrka tereti za zločin protiv civilnog stanovništva na području Bosanske Krupe, ročište na kojem bi se optuženi trebali izjasniti o krivnji je zakazano tek u novembru.
Milomir Savčić Sud BiH odredio pritvor Savčiću: Odbrana najavila žalbu na odluku 9. Augusta 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Milomiru Savčiću, nekadašnjem komandantu 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) kojem se sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, potvrdio je branilac Miodrag Stojanović.
Vjerski politički pokret najavio proteste na dan Bh. povorke ponosa u Sarajevu 9. Augusta 2021. Vijest Na Facebook stranici političkog pokreta “Vjera. Narod. Država.” najavljeno je održavanje kontraprotesta na dan ovogodišnjeg održavanja Bh. povorke ponosa u Sarajevu 14. augusta.
Bh. povorka ponosa ove godine neće morati plaćati dodatne mjere osiguranja 9. Augusta 2021. Vijest Za ovogodišnju Bh. povorku ponosa novčana sredstva za dodatne mjere sigurnosti izdvojile su Vlada Kantona Sarajevo, Općina Centar te Grad Sarajevo, što za organizatore Povorke predstavlja pobjedu aktivizma u Bosni i Hercegovini.
Produžena suspenzija banjalučkog sudije optuženog za korupciju 9. Augusta 2021. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) produžila je mjeru kojom je Nebojša Pejović privremeno udaljen od vršenja dužnosti sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci, nakon što je Okružni sud u ovom gradu protiv njega potvrdio optužnicu koja ga tereti za kršenje zakona od strane sudije i trgovinu uticajem, potvrdili su iz Ureda disciplinskog tužioca.
Mehmedika i ostali: Tužilaštvo ulagalo dokaze, Odbrane zatražile ukidanje pritvora 6. Augusta 2021. Suđenje U nastavku suđenja Edinu Mehmediki, Harisu Špagi, Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću, državni tužilac Dubravko Čampara ulagao je materijalne dokaze, a Odbrane Mehmedike i Špage zatražile su ukidanje pritvora za svoje branjenike.
Ured disciplinskog tužioca najavio žalbu na javnu opomenu predsjedniku Suda BiH 6. Augusta 2021. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) najavio je da će uložiti žalbu Drugostepenoj disciplinskoj komisiji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na odluku kojom je predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine izrečena mjera javne opomene.
Eksumacija grobnice BiH primjer dobre prakse u istragama i traženju nestalih osoba, navodi izvještaj 6. Augusta 2021. Vijest Iako suočena s nizom izazova, poput protoka vremena te nedostatka finansijskih, ljudskih i tehničkih resursa, Bosna i Hercegovina ipak predstavlja primjer dobre prakse istraga i traženja nestalih osoba, navodi se u izvještaju organizacije Swisspeace.
Potvrđena optužnica protiv sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci zbog korupcije 6. Augusta 2021. Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu koja sudiju banjalučkog Osnovnog suda Nebojšu Pejovića tereti za krivična djela “povreda zakona od strane sudije i trgovina uticajem”, potvrđeno je iz Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.