Vijest

Pukovniku Oružanih snaga potvrđena godina i po zatvora za zloupotrebu položaja

5. Augusta 2021.16:18
Ramizu Mićivodi, pukovniku u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, Apelaciono vijeće Državnog suda je potvrdilo kaznu od godinu i po zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti.


Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

“Sud je otpremio drugostepenu presudu kojom su odbijene kao neosnovane žalbe Tužilaštva BiH i branioca Ramiza Mićivode, te je potvrđena prvostepena presuda od 12. marta 2021.”, saopćeno je iz Državnog suda.

Tužilaštvo BiH je optužilo Mićivodu da je tokom septembra 2018., kao pomoćnik načelnika štaba za civilno-vojnu saradnju, od osoba koje se bave poljoprivredom i koriste zemljište u blizini kasarne “Rajlovac” zahtijevao novac kako bi im dopustio da koriste zemljište u vlasništvu Oružanih snaga (OS), za čije izdavanje i naplaćivanje nije ovlašten.

U optužnici je navedeno da je Mićivoda tražio sastanak van prostorija OS-a s jednim od korisnika zemljišta i tražio novac za tu namjenu, te je dobio 300 konvertibilnih maraka (KM). Korisniku zemljišta u kasnijim kontaktima optuženi je rekao da je stav kasarne da treba dati 1.000 KM, te je preuzeo 150 eura, koje iznose je svjesno zadržao za sebe.

Istom presudom Sud je donio odluku da Mićivoda plati korisniku zemljišta 300 KM i 150 eura na ime naknade štete izvršenja krivičnog djela, te da mu se oduzima i mobilni telefon.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Protiv Mićivode je u drugom predmetu u toku postupak po optužnici koja njega i još četiri osobe tereti za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) – počinjene u periodu od 1992. do 1994. na području Goražda i Višegrada.

 

 

Haris Rovčanin