Vijest

Uložena žalba na odluku Suda BiH koja je onemogućila davanje imuniteta Suzani Radanović

5. Augusta 2021.10:48
Državno tužilaštvo uložilo je žalbu na odluku Suda Bosne i Hercegovine o nedavanju saglasnosti na izjavu o nepoduzimanju kaznenog gonjenja Suzane Radanović, majke Davida Dragičevića.


Suzana Radanović ispred Tužilaštva BiH. Foto: N1

Iz Tužilaštva su saopćili da je glavna tužiteljica Gordana Tadić 16. jula dala izjavu da se neće poduzimati kazneno gonjenje svjedoka – oštećene Suzane Radanović, kako bi u potpunosti mogla dati iskaz o svim saznanjima do kojih je došla o osobama koje se dovode u vezu sa stradanjem njenog sina.

Radeći na provjeri svih okolnosti stradanja Davida Dragičevića u martu 2018. godine u Banjoj Luci, ukazala se potreba davanja iskaza svjedoka – oštećene Radanović, navedeno je u saopćenju.

Tužilaštvo je istaklo kako je u proteklih nekoliko godina Radanović bila izložena različitim pritiscima i prijetnjama, tužbama i sudbenim procesima u okviru građanskih aktivnosti na zahtijevanju istine o stradanju svoga sina.

“Kako bi svjedokinja Suzana Radanović bez straha mogla iznijeti svoja cjelokupna saznanja o navedenom događaju, mogućim počiniteljima i svjedocima, do kojih je došla posredno, kao i saznanjima od trećih osoba, a da ne bi sebe izložila riziku kaznenog progona, ukoliko se dobivena saznanja ne pokažu istinitima, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, sukladno zakonu, dala je izjavu da se protiv navedene svjedokinje neće poduzimati kazneno gonjenje za kazneno djelo lažnog prijavljivanja”, stoji u saopćenju Tužilaštva.

Iz Tužilaštva su naglasili da je Sud BiH 29. jula donio rješenje kojim se ovakva odluka odbija, čime su onemogućene daljnje procesne pretpostavke za davanje imuniteta Radanović.

S obzirom da je iskaz ove svjedokinje-oštećene, kao i sva saznanja koja navedena ima, od ključne važnosti za kazneni predmet, Tužilaštvo BiH je u zakonskom roku uložilo žalbu na ovu odluku Suda BiH zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i povrede prava na pristup sudu, kao dijelu korpusa prava na pravičan postupak garantiranog Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, navodi se u saopćenju.

Početkom jula Radanović je dala izjavu kao svjedokinja u predmetu o ubistvu njenog sina Davida, o čemu je izvijestila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

David Dragičević nestao je u noći sa 18. na 19. mart 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istragu je preuzelo Državno tužilaštvo BiH.

BIRN BiH je ranije pisao o odluci Ustavnog suda BiH u kojoj se navodi da je banjalučko tužilaštvo napravilo propust kada tri mjeseca nije pokrenulo istragu o smrti Dragičevića.

Trenutno se pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci sudi inspektorima banjalučke Policijske uprave Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, koji su optuženi za sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Davida Dragičevića. Optužnica protiv njih podignuta je 2018., ali je suđenje počelo tek u junu 2021. godine.

Lamija Grebo