Vijesti


Odbijen zahtjev za privremeni pritvor: Vinku Martinoviću Šteli zabranjeno napuštati BiH 12. Augusta 2021. Vijest Državni sud odbio je zahtjev Republike Hrvatske da odredi privremeni pritvor Vinku Martinoviću Šteli, koji je jučer, 11. augusta uhapšen po potjernici radi izvršenja kazne za ubistvo počinjeno 1996. godine, te mu je odredio mjeru zabrane putovanja van Bosne i Hercegovine.
Boro Milojica traži da mu se objedine zatvorske kazne za zločine u Prijedoru 12. Augusta 2021. Vijest U Državnom sudu je u srijedu, 18. augusta, planirano ročište na kojem će se odlučivati po zahtjevu Bore Milojice za ujedinjenje dvije zatvorske kazne koje su mu izrečene u ovom i Okružnom sudu u Banjoj Luci zbog ratnog zločina na području Prijedora 1992. godine.
Izricanje presude Edinu Mehmediki i ostalima 23. augusta 11. Augusta 2021. Suđenje Nakon što je okončan dokazni postupak Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu protiv Edina Mehmedike, Harisa Špage, Rifeta Berkovića i Asmira Mezetovića koji su optuženi za neovlašteni promet oružja, Sudsko vijeće je zakazalo iznošenje završnih riječi za 20. august, dok je planirano da presuda bude izrečena tri dana kasnije.
Ispitivanje na univerzitetima: Dva posto studenata prijavljuje korupciju koju uoči 11. Augusta 2021. Vijest Čak 80 posto studenata nije prijavilo slučaj korupcije s kojim su se sreli na fakultetu jer su smatrali da neće biti preduzete adekvatne aktivnosti koje bi vodile razrješenju slučaja, rečeno je tokom predstavljanja rezultata istraživanja Centra za razvoj omladinskog aktivizma (CROA) o percepciji studenata o postojanju korupcije na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.
Odbrana Milomira Savčića uložila žalbu na rješenje o pritvoru 11. Augusta 2021. Vijest Advokat Miodrag Stojanović potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je danas uložio žalbu na rješenje Državnog suda kojim je određen pritvor njegovom branjeniku Milomiru Savčiću, optuženom za genocid u Srebrenici, koji nije pronađen na kućnoj adresi nakon što mu je određen pritvor.
Misija OSCE-a BiH: Primjetan pad broja završenih predmeta za ratne zločine 11. Augusta 2021. Vijest U 2020. godini Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini zabilježila je, između ostalog, daljnji pad broja okončanih postupaka u predmetima ratnih zločina u odnosu na prethodnu godinu, kao i opći trend smanjenog priliva novih optužnica pred sudovima u BiH.
Sud BiH izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Savčićem 10. Augusta 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, koji je optužen za genocid u Srebrenici, nakon što ga Sudska policija nije mogla pronaći na adresi poslije određivanja pritvora, saopšteno je iz Državnog suda.
BiH pola godine bez strategije za borbu protiv terorizma 10. Augusta 2021. Vijest Izrada nove Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma još uvijek je u početnoj fazi iako je od isteka stare prošlo duže od šest mjeseci.
Sudska policija nije pronašla Milomira Savčića nakon što mu je jučer određen pritvor 10. Augusta 2021. Vijest Nakon što mu je Sud Bosne i Hercegovine jučer, 9. augusta, odredio pritvor po prijedlogu Tužilaštva, Milomir Savčić, nekadašnji komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) kojem se sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, nije pronađen na kućnoj adresi.
Ekstremizam povezan s koronavirusom: Teorije zavjere i dezinformacije prijetnja demokratiji 10. Augusta 2021. Vijest Širenje narativa koji podupiru ekstremizam povezan sa koronavirusom predstavlja prijetnju demokratskim institucijama iako nisu u području nacionalne sigurnosti ili borbe protiv terorizma, navodi se između ostalog u publikaciji Međunarodnog centra za borbu protiv terorizma (ICCT) u Haagu.