Vijest

Optuženi u januaru za zločine na području Bosanske Krupe – u novembru se izjašnjavaju o krivnji

10. Augusta 2021.13:03
Iako je Sud Bosne i Hercegovine još početkom januara 2021. godine potvrdio optužnicu koja Milorada Kotura i Dušana Ćulibrka tereti za zločin protiv civilnog stanovništva na području Bosanske Krupe, ročište na kojem bi se optuženi trebali izjasniti o krivnji je zakazano tek u novembru.

sudnica Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Kako su potvrdili iz Državnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), ročište za izjašnjenje o krivici je zakazano za 19. novembar, a utvrđeni termin je bio uslovljen činjenicom da optuženi Kotur ima prebivalište u Srbiji, zbog čega se komunikacija Suda sa njim, kako pojašnjavaju, “ostvaruje putem međunarodne pravne pomoći, koja procedura zahtijeva duži vremenski period”.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da je Kotur nastanjen na području Novog Sada i da je državljanin Srbije, kao i da je tokom istrage u ovom predmetu, putem međunarodne pravne pomoći, on pronađen i ispitan u svojstvu osumnjičenog.

U Sudu dalje navode da će tek nakon završetka ročišta za izjašnjenje o krivici i prisustva, odnosno neprisustva pojedinih stranaka, Sud eventualno biti u mogućnosti razmatrati postojanje “važnih razloga ili razloga cjelishodnosti” potrebnih za razdvajanje postupka.

“U ovom procesnom trenutku ne postoje okolnosti iz kojih se može izvući jasan zaključak da se optuženi Kotur, koji ima prebivalište u Republici Srbiji, neće pojaviti pred pravosudnim organima Bosne i Hercegovine”, kazali su u Sudu BiH.

Prema navodima optužnice koju je Tužilaštvo podiglo krajem decembra 2020., a Sud BiH potvrdio početkom 2021. godine, Kotur i Ćulibrk se u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa terete da su u julu 1992. lično i direktno sudjelovali u odvođenju, a potom i ubistvu 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u logoru “Omarska” na području Prijedora.

“Civili su odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame ‘Lisac’, na području mjesta Donji Dubovik, opština Bosanska Krupa, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja. Njihova tijela i posmrtni ostaci su pronađeni, ekshumirani iz jame ‘Lisac’ i identificirani 2000. godine”, saopšteno je ranije iz Tužilaštva.

Kotur i Ćulibrk se još terete da su početkom augusta, u mjestu Donji Dubovik, presreli skupinu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, te pucanjem iz vatrenog oružja usmrtili te civile čija su tijela pronađena i ekshumirana iz jame “Lisac”.

Iz Tužilaštva je ranije najavljeno da će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 51 svjedoka i jednog stručnog vještaka, kao i prilaganjem 191 materijalnog dokaza.

 

Haris Rovčanin