Vijest

Ured disciplinskog tužioca najavio žalbu na javnu opomenu predsjedniku Suda BiH

6. Augusta 2021.15:38
Ured disciplinskog tužioca (UDT) najavio je da će uložiti žalbu Drugostepenoj disciplinskoj komisiji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na odluku kojom je predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine izrečena mjera javne opomene.


Ranko Debevec. Foto: BIRN BiH 

“Ured disciplinskog tužioca će izjaviti žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije u predmetu ‘Debevec’ iz više žalbenih razloga, uključujući i žalbu na odbijajući dio odluke te odluku o izrečenoj disciplinskoj mjeri”, navedeno je u odgovoru na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Disciplinska komisija je utvrdila odgovornost Debevca za disciplinske prekršaje “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”.

Debevcu je utvrđena odgovornost da se sastao s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem, protiv kojeg je u tom trenutku vođen krivični postupak u Sudu BiH, te što je namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inostranstvu, odnosno Španiji, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene VSTV-u.

Oslobođen je disciplinske odgovornosti za tačku iz tužbenog zahtjeva koja ga tereti da je tužiteljici Vedrani Mijović, koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku, uputio komentar neprimjerenog sadržaja.

 

Haris Rovčanin