Vijest

Sud BiH odredio pritvor Savčiću: Odbrana najavila žalbu na odluku

9. Augusta 2021.16:56
Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Milomiru Savčiću, nekadašnjem komandantu 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) kojem se sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, potvrdio je branilac Miodrag Stojanović.

This post is also available in: English

Milomir Savčić Milomir Savčić i njegov branilac Miodrag Stojanović nakon ročišta u Sudu BiH. Foto: BIRN BiH

Kako je Stojanović kazao za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), iz Suda BiH mu je javljeno da je Savčiću pritvor određen, a dodao je kako postoji mogućnost žalbe na ovo rješenje u roku od tri dana od njegovog prijema, te da će Odbrana tu mogućnost iskoristiti.

Tužilaštvo BiH je danas na ročištu u Sudu BiH zatražilo da se Savčiću odredi pritvor zbog opasnosti utjecanja na svjedoke i saučesnike na način kako se ponaša do sada te uznemirenja javnosti do kojeg mogu dovesti istupi optuženog, a nakon njegovih medijskih izjava koje se odnose na 11. juli te izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje se odnose na negiranje genocida.

Prema navodima Tužilaštva sa ročišta, Savčiću je Sud ranije zabranio da u medijima istupa o činjenicama koje se odnose na ovaj postupak, koje mjere je prekršio medijskim istupima.

Odbrana je predlagala da se prijedlog Tužilaštva BiH odbije kao neosnovan uz obrazloženje da je iznošenje svog stava o bilo čemu u sferi sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, te da Savčić nije prekršio ranije izrečene mjere da govori o svom predmetu.

Savčiću je na teret stavljeno da je u julu 1995. planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zaštitnog motorizovanog puka prilikom zarobljavanja i zatočavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija u Novoj Kasabi, te njihovom zlostavljanju i ubistvima.

 

 

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English