Vijest

Bh. povorka ponosa ove godine neće morati plaćati dodatne mjere osiguranja

9. Augusta 2021.16:11
Za ovogodišnju Bh. povorku ponosa novčana sredstva za dodatne mjere sigurnosti izdvojile su Vlada Kantona Sarajevo, Općina Centar te Grad Sarajevo, što za organizatore Povorke predstavlja pobjedu aktivizma u Bosni i Hercegovini.

Povorka ponosa 2019. godine. Foto: povorkaponosa.ba

U saopćenju koje je objavljeno na zvaničnoj stranici Bh. povorke ponosa se navodi kako su zahtjevi da se pokriju troškovi dodatnih mjera za sigurnost ove godine podržani zahvaljujući iscrpnoj borbi i upornosti.

Lejla Huremović iz organizacionog odbora Bh. povorke ponosa u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) navodi da je institucionalna podrška od velikog značaja s obzirom na neravnopravne mjere koje su bile naložene od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo da organizatori Povorke snose troškove dodatnih mjera sigurnosti, odnosno nabavke betonskih blokova i željezne ograde u cilju obezbjeđivanja ulica kojima će se Povorka ponosa kretati.

Huremović pojašnjava da su ove godine zatražili od vlasti Kantona Sarajevo da se pokriju svi troškovi u vezi sa bezbjednošću skupa, te da su dobili podršku i novčana sredstva iz kabineta premijera Vlade KS-a Edina Forte, načelnika Općine Centar Srđana Mandića i gradonačelnice Benjamine Karić.

“To je ogromna pobjeda i za Bh. povorku i za članove organizacionog odbora, ali i za aktivizam BiH, jer to zapravo znači da smo toj slobodi okupljanja otvorili malo šire vrata i da su institucije te koje su zadužene za potpunu sigurnost i one pokrivaju sve troškove sigurnosti, a da mi kao građani i građanke možemo izaći na ulicu bez da moramo platiti novčano bilo šta vezano za izlazak na protest”, dodaje Huremović.

Organizatori Povorke ponosa u Sarajevu su uz podršku međunarodne zajednice platili desetine hiljada maraka za betonske barijere i metalne ograde prilikom prve Povorke 2019. godine.

Premijer Vlade KS-a Edin Forto je za BIRN BiH rekao da je izdvojeno 25.000 KM obezbijeđenih iz budžetske rezerve koja će biti utrošena na osiguranje Povorke.

Sve ima svoj zakonski osnov, ali osim zakonskog osnova postoji i politička volja, ljudski obzir i moralna obaveza, smatra Forto.

“To su mala sredstva za jedan izuzetno visok učinak, zadovoljenje ljudskih prava jednog dijela populacije, naših sugrađana i sugrađanki. Radi se o pravu na slobodu okupljanja. Osiguranje je jedan od najvažnijih aspekata te organizacije i njeno proticanje bez bilo kakvih incidenata daje još jedan razlog da Sarajevo posmatramo u svjetlu svjetske metropole”, kaže on.

BIRN BiH je ranije pisao da značajni dodatni troškovi osiguranja prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa, koji su 2019. godine nametnuti organizatorima ovog protesta, nisu traženi od drugih sličnih skupova tokom te i 2020. godine što je dovelo u neravnopravan položaj aktiviste za prava LGBTIQ osoba.

Iz sarajevske policije su tada objasnili da je zbog visokog rizika koji je skup iz 2019. nosio, moralo da bude pojačano osiguranje učesnika. Taj trošak su morali snositi organizatori povorke u Sarajevu.

Takav odnos vlasti i policije prema protestu na kojem je traženo poštovanje prava LGBTIQ osoba, diskriminiše ih u odnosu na druge, između ostalih i one koji su organizovali kontraproteste, naveli su tada za BIRN BiH analitičari i aktivisti.

U svom saopćenju iz Bh. povorke ponosa su istakli da Zakon o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo hitno treba usvojiti izmjene i dopune, u skladu sa evropskim standardima, “kako ova podrška ne bi bila izuzetak”, već bi zakon omogućavao uživanje slobode okupljanja bez stavljanja bilo kojeg tereta građanima i građankama.

Bh. povorka ponosa održat će se u subotu, 14. augusta u Sarajevu.

 

Lamija Grebo