Potvrđena optužnica protiv sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci zbog korupcije

6. Augusta 2021.12:23
Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu koja sudiju banjalučkog Osnovnog suda Nebojšu Pejovića tereti za krivična djela “povreda zakona od strane sudije i trgovina uticajem”, potvrđeno je iz Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.


Okružni sud u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Pejovića optužnica tereti da je u decembru 2019. godine spriječio četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju prilikom prodaje nekretnina koje su bile predmet izvršnog postupka, kako bi drugome ponuđaču pribavio korist.

Prema navodima optužnice, Pejović je, postupajući kao sudija u izvršnom postupku pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci, na ročištu održanom radi prodaje nekretnina koje su bile predmet izvršenja, od kojih su četiri stana, poslovni prostor, te vikend-kuća sa dvorištem, kako bi u javnom nadmetanju pribavio korist ponuđaču, advokatu S.V., spriječio ostala četiri ponuđača da učestvuju, uz obrazloženje da nisu uplatili obezbjeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su uplatili maksimalni iznos obezbjeđenja od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju.

“Nakon otvaranja javnog nadmetanja, osumnjičeni sudija je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za 283.400 KM odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postupku, ne dozvoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača”, stoji u optužnici.

Pejoviću je na teret stavljeno i da je od oštećenog S.H. zatražio i primio 1.000 eura kako bi iskoristio svoj uticaj i garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjoj Luci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu a koji se odnosi na zahtjev za upis u sudski registar.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Pejovića su uhapsili 21. aprila 2020. godine.

Uz optužnicu je Republičko javno tužilaštvo predložilo da se Pejoviću izrekne mjera sigurnosti zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.

Haris Rovčanin