Vijest

Odbrana Milomira Savčića uložila žalbu na rješenje o pritvoru

11. Augusta 2021.12:47
Advokat Miodrag Stojanović potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je danas uložio žalbu na rješenje Državnog suda kojim je određen pritvor njegovom branjeniku Milomiru Savčiću, optuženom za genocid u Srebrenici, koji nije pronađen na kućnoj adresi nakon što mu je određen pritvor.


Milomir Savčić i njegov advokat Miodrag Stojanović Foto: BIRN BiH

Advokat Stojanović je pojasnio kako je iskoristio zakonom predviđeni rok od tri dana i predao žalbu danas na pisarnici Suda.

“Razloge koje sam naveo u žalbi su bitna povreda odredaba postupka i pogrešna primjena materijalnog prava”, kazao je on, dodavši da bi odluka trebala, prema zakonu, biti u što kraćem roku, jer se radi o procesnoj žalbi, te očekuje da će odluka biti donesena najkasnije do kraja iduće nedjelje.

Stojanović navodi da se nije čuo sa svojim branjenikom.

“Nisam ga čuo otkako smo se rastali preksinoć”, kazao je Stojanović.

Državni sud je u ponedjeljak, 9. augusta donio rješenje kojim su Milomiru Savčiću ukinute mjere zabrane, a usvojen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora zbog nepoštivanja izrečenih mjera zabrane kojim je optuženiku zabranjeno kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na postupak koji se vodi protiv njega, kao i javna obraćanja u vezi s ovim postupkom.

Savčiću je određena mjera pritvora zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a ne zbog opasnosti od bjekstva, saopšteno je iz Suda BiH.

Pripadnici Sudske policije su u ponedjeljak dobili naredbu da Milomira Savčića odvedu u pritvorsku jedinicu, ali on nije pronađen na kućnoj adresi, saopšteno je iz Suda BiH.

Jučer je Sud BiH donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Savčićem, koji prema ranijim podacima iz Tužilaštva osim BiH, ima i državljanstvo Republike Srbije.

Sud BiH je 13. januara 2020. godine potvrdio optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi tereti da je počinio krivično djelo genocid. Prema optužnici, Savčić je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

 

Lamija Grebo