Vijest

Misija OSCE-a BiH: Primjetan pad broja završenih predmeta za ratne zločine

11. Augusta 2021.10:44
U 2020. godini Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini zabilježila je, između ostalog, daljnji pad broja okončanih postupaka u predmetima ratnih zločina u odnosu na prethodnu godinu, kao i opći trend smanjenog priliva novih optužnica pred sudovima u BiH.

This post is also available in: English

Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Kako se navodi u statističkom presjeku Misije “Procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH (2004–2020)”, prošle godine je okončano samo 18 postupaka protiv 31 osobe optužene za ratne zločine.

Prema presjeku, od 2004. godine kada je Misija počela pratiti procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH, ukupno je završeno 594 postupka sa 904 optuženih. Međutim, također se navodi kako je krajem 2020. godine evidentiran 521 neriješen predmet.

“Misija je primijetila, što je zabrinjavajuće, da je u 2020. godini prosječna stopa pravosnažnih osuđujućih presuda pala na 52 posto, približavajući se rekordno niskom nivou iz 2018. godine od 51 posto”, navodi se u statističkom presjeku, kao i da iako je stopa osuđujućih presuda na sudovima u Republici Srpskoj ostala ista kao i prethodne godine, na Sudu BiH stopa je pala sa 69 posto (2019) na 43 posto, a na sudovima u Federaciji BiH sa 79 posto (2019) na 50 posto.

Misija navodi kako je u 2020. godini primijetila daljnji pad broja prvostepenih presuda, s donesenih 20 prvostepenih presuda, u odnosu na 35 u 2019. i 53 u 2018. godini. Broj postupaka krajem 2020. bio je 253, malo veći u odnosu na kraj 2019. godine. Od ovih 253 postupka, prema OSCE-u, četiri ih je bilo u fazi potvrđivanja optužnice, 101 je bio u fazi prije izjašnjavanja o krivnji, 18 je čekalo početak glavnog pretresa, a 130 je bilo u fazi glavnog pretresa, u ponovljenom ili žalbenom postupku.

“Glavna prepreka u procesuiranju ovih postupaka je nedostupnost optuženih, najčešće zato što se nalaze u trećim zemljama i ne mogu biti izručeni po zakonu”, stoji u presjeku, gdje je pojašnjeno i da je ovaj problem prisutan kod otprilike 30 posto postupaka koji su u toku. U 77 postupaka od ukupno 253, nadležnim sudovima u BiH je nedostupno 80 optuženih.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je u više navrata pisala o slučajevima u kojima su optuženi nedostupni organima gonjenja u BiH. Jučer, 10. augusta, Sud BiH je izdao naredbu za raspisivanje potjernice za Milomira Savčića, nekadašnjeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) kojem se sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Nakon što mu je Državni sud odredio pritvor po prijedlogu Tužilaštva BiH, Savčić nije pronađen na kućnoj adresi.

OSCE u svom presjeku navodi kako broj potvrđenih optužnica na kraju 2020. godine pokazuje da se nastavlja opći trend smanjenog priliva novih optužnica pred sudovima.

BIRN BiH je ranije ove godine pisao kako je Sudu BiH iz prošle godine ostalo manje od deset posto potrebnih optužnica za normu. Tokom prošle godine Sud je zaprimio 16 optužnica u predmetima ratnih zločina, od čega je čak pola vraćano na doradu, a jedna odbijena. Nakon što su neki predmeti prebačeni entitetskom pravosuđu, a za druge utvrđeno da su optuženici nedostupni, u radu je Državnom sudu, prema podacima koje je BIRN BiH prikupio početkom ove godine, ostalo samo šest optužnica iz prošle godine, što nije ni desetina norme.

Također analiza BIRN-a BiH je pokazala da je Državno tužilaštvo u prvih šest mjeseci ove godine podiglo samo dvije optužnice za ratni zločin, od čega se jedna odnosi na osobu ranije osuđenu na 18 godina zatvora.

Prema presjeku OSCE-a, od ukupno 989 predmeta prenesenih od 2009. godine, 596 su predmeti kategorije predmeta u kojoj su poznati krivično djelo i počinilac (KTRZ predmeti), njih približno 60 posto. Također se navodi da u 2020. godini, od 265 prenesenih predmeta, samo 62 su KTRZ predmeti – približno 23 posto.

BIRN BiH je ranije pisao kako je nakon usvajanja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, na entitetsko pravosuđe odlukom Državnog suda prebačeno 70 manje složenih predmeta.

 

Lamija Grebo


This post is also available in: English