Vijesti


Mehmedika i ostali: U ponedjeljak presuda za međunarodno krijumčarenje oružja 20. Augusta 2021. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za ponedjeljak, 23. avgust, izricanje presude četvorici optuženih za međunarodno krijumčarenje oružja i vojne opreme.
Zakone o neprimjenjivanju Inzkove odluke razmatrat će Ustavni sud RS-a 20. Augusta 2021. Vijest Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i Vijeće naroda RS-a nije postigla saglasnost na sjednici u vezi s Odlukom o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, te je akt upućen entitetskom Ustavnom sudu.
Obilježavanje 29. godišnjice na Korićanskim stijenama: Životi okončani nekoliko kilometara od slobode 20. Augusta 2021. Vijest Sutra se obilježava 29. godišnjica ubistava oko 200 civila, Prijedorčana i Kozarčana, koja su počinjena 1992. na Korićanskim stijenama na planini Vlašić. Svi ubijeni iz Prijedora do danas nisu pronađeni, a za članove njihovih porodica potraga i nada ne prestaju, dok bivši logoraši podsjećaju da nalogodavci i pomagači u skrivanju zločina na Korićanskim stijenama nisu procesuirani.
Sjednica Drugostepene disciplinske komisije Gordani Tadić neće biti otvorena za javnost 19. Augusta 2021. Vijest Sjednica Drugostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) po žalbi na odluku kojom je Gordani Tadić u prvostepenom postupku izrečena disciplinska mjera premještanja s mjesta glavne na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, još uvijek nije zakazana, ali i kad bude, neće biti otvorena za javnost, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Bilbord “Nije bilo… Mi znamo.” nelegalno postavljen u Rogatici 18. Augusta 2021. Vijest Bilbord postavljen u Rogatici s natpisom “Nije bilo… Mi znamo.” je bez zakupa i neovlašteno postavljen na reklamnom objektu “Metromedije” Banja Luka, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ove agencije.
Zbog smrti u Srbiji obustavljen postupak protiv Nenada Bubala: Sud BiH nije obaviješten 18. Augusta 2021. Vijest Viši sud u Beogradu je donio rješenje kojim se zbog smrti obustavlja postupak protiv Nenada Bubala optuženog za zločine počinjene tokom ljeta 1992. na području Bihaća, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ovog suda.
Pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe na području Vlasenice 18. Augusta 2021. Vijest Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve iz proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Smajlovića njive u mjestu Gradina kod Vlasenice, a uočio ih je mještanin prilikom rada, rečeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Poništen konkurs za idejno rješenje spomenika na Kazanima, nijedan rad nije prihvatljiv 18. Augusta 2021. Vijest Gradska uprava Grada Sarajeva poništila je Konkurs za izradu idejnog rješenja spomenika na lokalitetu Kazani jer, kako se navodi u odluci, nijedno od zaprimljenih pet idejnih rješenja nije prihvatljivo.
Krivična prijava protiv Milorada Dodika predata u rad postupajućem tužiocu 17. Augusta 2021. Vijest Nakon što je općinski načelnik Jablanice podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zbog nedavanja saglasnosti za angažman helikoptera za gašenje požara na području ove općine, Državno tužilaštvo je ovu prijavu rasporedilo u rad postupajućem tužiocu.
Ponovo odgođen početak suđenja optuženom za terorizam i prijetnje pripadnicima LGBT pokreta 17. Augusta 2021. Vijest Iako je bio planiran za srijedu, 18. augusta, početak suđenja Toniju Bašiću, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, odgođen je za 6. oktobar.