Vijest

Sud BiH izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Savčićem

10. Augusta 2021.16:11
Sud Bosne i Hercegovine donio je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, koji je optužen za genocid u Srebrenici, nakon što ga Sudska policija nije mogla pronaći na adresi poslije određivanja pritvora, saopšteno je iz Državnog suda.

Milomir Savčić. Foto: BIRN BiH

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopšteno da Savčić, osim državljanstva Bosne i Hercegovine, ima i državljanstvo Republike Srbije.

Pripadnici Sudske policije su u ponedjeljak dobili naredbu da Milomira Savčića odvedu u pritvorsku jedinicu, ali on nije pronađen na kućnoj adresi, saopšteno je iz Suda BiH.

Državni sud je u ponedjeljak, 9. augusta donio rješenje kojim su Milomiru Savčiću ukinute mjere zabrane, a usvojen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora zbog nepoštivanja izrečenih mjera zabrane kojim mjerama je optuženiku zabranjeno kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na postupak koji se vodi protiv njega, kao i javna obraćanja u vezi s ovim postupkom.

Savčiću je određena mjera pritvora zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a ne zbog opasnosti od bjekstva, saopšteno je iz Suda BiH.

Mjera pritvora po ovom rješenju može trajati najdulje tri godine računajući od dana potvrđivanja optužnice, odnosno do januara 2023. godine ili do drugačije odluke Suda, navodi se u saopštenju.

“Povodom učestalih medijskih upita, obavještavamo da je Sud zaprimio službenu zabilješku Sudbene policije Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi da optuženik Milomir Savčić nije pronađen na kućnoj adresi, te da iz tog razloga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda. Imajući u vidu navedeno, Sud je donio naredbu za raspisivanje međunarodne tjeralice”, dodaje se u saopštenju Državnog suda.

Iz Suda su naglasili da je pritvor određen zbog kršenja mjera zabrane u odnosu na konkretan predmet koji se vodi pred Sudom BiH, a ne zbog Savčićevih javnih istupa u vezi s eventualnim kršenjem dopuna Kaznenog zakona BiH koji se odnose na zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina, te veličanja ratnih zločinaca.

Ranije danas su iz Tužilaštva BiH saopštili da se kao stranka u postupku ne mogu smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu “te na takav način obezbijedio izvršenje rješenja o određivanju pritvora koje je Tužilaštvo BiH zaprimilo istog dana u 15:30 časova”.

Savčićev advokat Miodrag Stojanović nije danas bio dostupan za komentar. Iz institucija BiH još uvijek nije zvanično saopšteno da li je Savčić prešao državnu granicu.

Sud BiH je 13. januara 2020. godine potvrdio optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi tereti da je počinio krivično djelo genocid. Prema optužnici, Savčić je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Trenutno je u ovom predmetu u toku izvođenje dokaza Tužilaštva.

Jasmin Begić