Vijest

Ispitivanje na univerzitetima: Dva posto studenata prijavljuje korupciju koju uoči

11. Augusta 2021.14:24
Čak 80 posto studenata nije prijavilo slučaj korupcije s kojim su se sreli na fakultetu jer su smatrali da neće biti preduzete adekvatne aktivnosti koje bi vodile razrješenju slučaja, rečeno je tokom predstavljanja rezultata istraživanja Centra za razvoj omladinskog aktivizma (CROA) o percepciji studenata o postojanju korupcije na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Sirovina i Fejzić. Foto: BIRN BiH

“Istraživanje je pokazalo da kada je u pitanju Univerzitet u Sarajevu, studenti kažu da je najveći stepen korupcije na Pravnom fakultetu (60 posto), na Medicinskom fakultetu (59 posto) i Farmaceutskom fakultetu (50 posto)”, kazala je pravna savjetnica Alma Fejzić tokom predstavljanja istraživanja koje je provedeno u okviru projekta “Mladi protiv korupcije – nemoj biti najslabija karika”.

Prema riječima Fejzić, na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu korupcija je najzastupljenija na Filozofskom fakultetu (52 posto) i Ekonomskom fakultetu.

Tokom konferencije, rečeno je da je cilj istraživanja bio prikupiti stavove iz ugla studenata o tome koliki je percipirani nivo korupcije na fakultetima, u kojim oblastima se javlja, na koji način se manifestuje procenat studenata koji su učestvovali ili su čuli za takve primjere, saznaju razlozi zašto nisu prijavljivali korupciju, te na koji način bi se trebalo boriti protiv korupcije i sprečavati je.

Kako je kazala Fejzić, 47 posto studenata smatra da je u korupciju na njihovom fakultetu uključena nekolicina zaposlenih, dok 25 posto ispitanih studenata smatra da je u koruptivne radnje uključena većina zaposlenika ili zaposlenica.

“Studenti ili studentice najčešće na fakultetu koji pohađaju kao koruptivnu praksu prepoznaju dobijanje ocjene na osnovu rodbinskih i prijateljskih veza (67 posto)”, pojašnjava Fejzić.

Amela Sirovina, projektna koordinatorica, kazala je da je 37 posto ispitanih studenata preduzelo određenu koruptivnu radnju da bi položili ispit ili dobili pozitivnu ocjenu.

“Da bi upisali dodiplomski studij kao redovan student, 23 posto ispitanika i studenata na oba univerziteta je poduzelo određenu koruptivnu radnju i da bi izašli na ispit, 18 posto studenata”, kaže Sirovina.

Prema njenim riječima, 69 posto studenata ima saznanja da su njihove kolege morale preduzeti koruptivne radnje da bi položili ispit ili dobili pozitivnu ocjenu, a oko polovine studenata ili studentica misli da niko od studenata ne prijavljuje ove slučajeve.

“Čak četiri petine ispitanika ili ispitanica (80 posto) nije prijavio slučaj korupcije sa kojim su se susreli na fakultetu, jer su smatrali da neće biti preduzete adekvatne aktivnosti koje bi vodile krajnjem razrješenju slučaja”, objašnjava Sirovina.

Tokom konferencije je također rečeno i da je najveći dio studenata ili studentica koji smatraju da je na njihovom fakultetu korupcija prisutna (40 posto) spremno napisati i proslijediti nadležnim organima anonimnu prijavu, a jedna petina (21 posto) bi svoju prijavu konkretnog slučaja i potpisala.

“Projekat smo namijenili jačanju studentske svijesti i uključivanju studenata u borbu protiv korupcije. Istraživanje je samo početna faza realizacije projekta. Željeli smo znati i detektirati fakultete na kojima se ona najčešće pojavljuje, kako bi svoje aktivnosti usmjerili upravo na te fakultete. Sve naredne aktivnosti će biti usmjerene na rad sa studentima”, zaključila je Sirovina.

Aida Trepanić