Vijest

Aćimović pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora za pomaganje u genocidu

2. Septembra 2021.15:25
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine sredinom augusta ove godine donijelo je pravosnažnu presudu kojom je Srećko Aćimović, bivši komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen na sedam godina zatvora zbog pomaganja u genocidu počinjenom nad Bošnjacima iz Srebrenice.

This post is also available in: English

Srećko Aćimović. Foto: BIRN BiH

Sud Bosne i Hercegovine je 16. augusta 2021. godine donio drugostepenu presudu kojom je kao neosnovana odbijena žalba Tužilaštva BiH, dok je žalba branioca optuženog Srećka Aćimovića uvažena u pogledu odluke o kazni.

“Prvostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine je u tom dijelu preinačena, tako što je optuženi Srećko Aćimović za krivično djelo ‘genocid’, za koje je tom presudom oglašen krivim, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, dok je u ostalom dijelu žalba branioca odbijena i prvostepena presuda potvrđena”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Sredinom oktobra 2020., Sud BiH je prvostepenom presudom osudio Aćimovića na devet godina zatvora zbog genocida počinjenog nad Bošnjacima iz Srebrenice.

Aćimović je proglašen krivim zbog toga što je pomagao u zatvaranju bošnjačkih muškaraca, dovezenih s područja Srebrenice, u školu u selu Roćević, nedaleko od Zvornika, te u njihovim ubistvima na obali Drine kod Kozluka.

“Optuženi je bio svjestan da će biti ubijeni, ali je potom svjesno počinio radnje da se provede plan počinjenja genocida. Postupajući po naredbi koju je dobio iz komande Zvorničke brigade, optuženi je obezbijedio municiju i dao naredbu da se zarobljenici prevezu na obalu Drine u Kozluku, gdje su na lokaciji šljunkare ubijeni po kratkom postupku i potom pokopani. Tog je dana, 15. jula 1995. godine, ubijeno 818 muškaraca iz Srebrenice”, naveo je sudija Staniša Gluhajić čitajući prvostepenu presudu.

Žalbu na prvostepenu presudu Tužilaštvo BiH i Odbrana su iznijeli 7. juna ove godine.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English