Vijest

Iznošenje žalbi na presudu Azri Miletić početkom narednog mjeseca

3. Septembra 2021.11:40
Iznošenje žalbi sarajevskog Kantonalnog tužilaštva na obnovljenom suđenju protiv suspendovane sutkinje Azre Miletić, optužene za primanje dara i povrede zakona od strane sudije, planirano je za početak oktobra, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Kantonalnog suda u Sarajevu.


Optužena Azra Miletić, Foto: BIRN BiH

Općinski sud u Sarajevu je sutkinju Azru Miletić 27. januara ove godine oslobodio optužbi za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije u periodu od 2014. do 2015. godine, a Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je uložilo žalbu na ovu presudu, što je za BIRN BiH potvrdila glasnogovornica Azra Bavčić.

“Predmet Općinskog suda u Sarajevu protiv Azre Miletić dostavljen je ovom sudu na odlučivanje po žalbi. Sjednica Vijeća povodom žalbe planirana je za početak oktobra 2021. godine”, naveli su iz sarajevskog Kantonalnog suda.

Na izricanju prvostepene presude je navedeno da je Sud utvrdio da nije dokazano da je Miletić primila obećanje dara, kao ni 5.000 eura, kako bi u jednom predmetu u kojem je postupala kao sudija Apelacionog odjeljenja Suda BiH bila donesena povoljnija presuda.

Sudija Nedim Ćosić je tada u obrazloženju kazao da se optužbe temelje na iskazu svjedoka S-1, bez drugih potkrepljujućih dokaza. On je rekao da je S-1 dodijeljen imunitet od krivičnog gonjenja i da je njegov iskaz trebao biti kristalno jasan.

Miletić je oslobođena optužbi da je za obećani dar trebalo da oslobodi Brkića i Šabića ili smanji kazne na koje su bili osuđeni. Prema presudi, nije dokazano da je optužena primila obećanje o daru od 90.000 KM, kao ni da je dobila 5.000 eura, te da je sa S-1 dogovarala isplatu novca radi kupovine stana u Tuzli.

U nedostatku dokaza, Miletić je oslobođena optužbe da je kršila Zakon o krivičnom postupku (ZKP) postupajući kao sudija Apelacionog odjeljenja.

Optužnicu protiv Miletić, koja je suspendovana, podiglo je Tužilaštvo BiH u junu 2015. godine. Prvobitno joj je suđeno pred Sudom BiH, koji je tada odbio zahtjev Odbrane za prenošenje postupka na Općinski sud.

Sud BiH je u augustu 2017. izrekao prvostepenu presudu kojom je Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora za primanje dara, dok je oslobođena optužbi za kršenje zakona od strane sudije.

Nakon što su uložene žalbe, Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2018. ukinulo presudu i naložilo obnavljanje suđenja. Istim rješenjem je vođenje postupka preneseno na Općinski sud u Sarajevu kao nadležan za postupanje.

S Miletić su prvobitno bili optuženi Šabić i Brkić, ali je postupak protiv njih razdvojen u januaru odnosno u martu 2016. godine, jer su pobjegli. Brkić, nekadašnji policijski komesar Unsko-sanskog kantona (USK), naknadno je uhapšen i u martu prošle godine prvostepenom presudom osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog davanja dara.

Emina Dizdarević Tahmiščija