Vijest

Jasmin Mulahusić pušten na slobodu

7. Septembra 2021.17:40
Jasmin Mulahusić, osumnjičen za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, pušten je na slobodu bez mjera zabrane, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Kako kažu iz Suda BiH, prijedlog za određivanje pritvora je odbijen jer Sud nije utvrdio “postojanje krivičnog djela za koje se Mulahusić tereti iz podnesenog prijedloga i dokaza Tužilaštva”.

Za BIRN BiH, tužilac Oleg Čavka je kazao da je Sud BiH u rješenju o odbijanju pritvora “zaključio da je riječ o slobodi govora”.

Na današnjem ročištu koje je održano u Sudu BiH, Čavka je zatražio pritvor zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Mulahusić je osumnjičen, prema tužiocu Čavki, da je tokom prošle i ove godine, s namjerom da izazove nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost građana Bosne i Hercegovine, s više Facebook profila objavljivao sadržaj koji je izazivao ovakav vid mržnje.

Mulahusić je pod istragom Tužilaštva jer je u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini.

Također je, prema tvrdnjama Tužilaštva BiH, izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.

Mulahusića su uhapsili policijski službenici Granične policije BiH prije tri dana.

Tužilaštvo BiH je ranije saopćilo da se Mulahusić dovodi u vezu sa osobama bliskim terorističkim organizacijama, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine izvještavala.

“Prema prikupljenim podacima, navedeni osumnjičeni je bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja i dovodi se u vezu sa osobama bliskim terorističkoj organizaciji ‘Al-Kaida’ i drugim terorističkim organizacijama”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.
Kako se navodi u ranijem saopćenju, riječ je o “vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima, koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH”.

Na današnjem ročištu Čavka je kazao da će u narednom periodu Tužilaštvo raditi na provjeri ovih veza, koje Odbrana spori.

Tužilaštvo BiH može u zakonskom roku uložiti žalbu na ovu odluku Suda.

Teo Zorić