Vijest

Tužilaštvo izjavilo žalbu na odluku o odbijanju pritvora Jasminu Mulahusiću

8. Septembra 2021.12:56
Državno tužilaštvo uputilo je žalbu na odluku Suda Bosne i Hercegovine kojom je odbijen njihov prijedlog da se odredi pritvor Jasminu Mulahusiću, osumnjičenom za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Iz Tužilaštva su saopćili da je žalba upućena zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u odluci Suda BiH.

“U žalbi na odluku Suda BiH, traži se da sud u potpunosti razmotri sve činjenice i donese odluku o određivanju mjere pritvora prema osumnjičenom”, navodi se u saopćenju.

Također je navedeno i da je u okviru istrage u ovom predmetu upućen zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć i ostvarena je komunikacija sa partnerskim pravosudnim institucijama Luksemburga. Kako je ranije rečeno, Mulahusić je državljanin Luksemburga i Bosne i Hercegovine.

Na jučerašnjem ročištu Tužilaštvo je zatražilo od Suda BiH da odredi pritvor Mulahusiću zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

S druge strane, Odbrana je predložila da mu se odrede mjere zabrane jer ne postoji opasnost od bjekstva, ugrožavanja postupka ili dokaza, kao ni od ponavljanja djela, te predložila da mu se izreknu mjere zabrane u vidu napuštanja zemlje uz oduzimanje putnih isprava i redovno javljanje nadležnim organima, kao i zabranu djelovanja na društvenim mrežama, o čemu je izvijestila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Mulahusić, koji je uhapšen 4. septembra, nakon ročišta je pušten na slobodu, bez izrečenih mjera zabrane, a iz Suda su za BIRN BiH rekli kako je prijedlog za određivanje pritvora odbijen jer Sud nije utvrdio “postojanje krivičnog djela za koje se Mulahusić tereti iz podnesenog prijedloga i dokaza Tužilaštva”.

Mulahusić je pod istragom Tužilaštva jer je u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini.

Također je, prema tvrdnjama Tužilaštva, izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo je ranije saopćilo da se Mulahusić dovodi u vezu sa osobama bliskim terorističkim organizacijama, o čemu je izvijestio BIRN BiH.

“Prema prikupljenim podacima, navedeni osumnjičeni je bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja i dovodi se u vezu sa osobama bliskim terorističkoj organizaciji ‘Al-Kaida’ i drugim terorističkim organizacijama”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Kako se navodi u ranijem saopćenju, riječ je o “vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima, koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH”.

Lamija Grebo