Vijest

Tužilaštvo BiH ponovo traži pritvor za Osmana Mehmedagića

8. Septembra 2021.14:17
Državno tužilaštvo uputilo je zahtjev Sudu za opoziv mjera zabrane protiv Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), zatraživši istovremeno da mu se odredi pritvor.


Osman Mehmedagić dolazi na ročište u Sud BiH. Foto: BIRN BiH

U saopćenju Tužilaštva BiH se navodi da je Osmanagić kršio ranije propisane mjere zabrane.

“U okviru rada na predmetu, Tužilaštvo BiH došlo je do informacija i dokaza da je osumnjičeni Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inostranstvu sa osobom koja je navedena kao svjedok u predmetu i kojoj se u skladu sa izrečenim mjerama zabrane osumnjičeni ne smije približavati na udaljenost manju od 50 metara. Zbog evidentiranja kršenja izrečenih mjera zabrane zatraženo je određivanje pritvora, a podnesak je upućen Sudu BiH”, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Mehmedagiću je Sud BiH ranije odredio mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama, međusobno kontaktiranje s osumnjičenima Denisom Prcićem, Melisom Belkić-Mujkanović, Emirom Mujkanovićem, te kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u ovom predmetu.

Također, zabranjeno mu je približavanje osumnjičenim licima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima.

Tužilaštvo BiH tvrdi da je Denis Prcić, direktor Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, 2018. na 2019. godinu krivotvorio diplomu direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), te mu omogućio vršenje direktorske dužnosti.

U maju ove godine, u odvojenom predmetu, Sud BiH je donio konačnu presudu kojom su Mehmedagić i službenik Muhamed Pekić oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Admir Muslimović