Vijest

Odbijen prijedlog za određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću

13. Septembra 2021.16:46
Državni sud je odbio prijedlog za određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH).


Osman Mehmedagić dolazi na ročište u Sud BiH. Foto: BIRN BIH, arhiv

“Mogu potvrditi da je odbijen prijedlog Tužilaštva za određivanje mjera pritvora”, kazao je tužilac Oleg Čavka.

Tužilac Čavka je 10. septembra zatražio da se Mehmedagiću odredi pritvor zbog kršenja mjera zabrane kontakata sa svjedocima.

Podsjetio je da je Sud BiH 16. jula odbio prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora Mehmedagiću i odredio “najblaže mjere” zabrane komuniciranja i približavanja svjedocima na 50 metara, navodeći kako je Tužilaštvo na osnovu fotografija iz medija dobilo saznanja da je Mehmedagić, koji je pod istragom zbog krivotvorenja službene istrage, na jednom vjenčanju bio na udaljenosti manjoj od 50 metara sa svjedokom Asimom Sarajlićem.

Provjerama koje je provelo Tužilaštvo, od Granične policije je potvrđeno da su Mehmedagić i supruga, samo pet dana nakon određivanja mjera, otputovali u Antalyu (Turska) sa Sarajlićem.

“U Antalyi su bili deset dana. Istim letom su otputovali i vratili se. Avion kojim su išli dug je 37 metara. Granični prelaz su prešli u razmaku od jedne minute”, obrazložio je Čavka ranije.

Odbrana Mehmedagića je tada na ročištu navela da to što su Mehmedagić i Sarajlić zajedno bili na aerodromu ne znači i da su bili na istom mjestu.

Branilac Nermin Mulalić je kazao da Mehmedagić, kao direktor OSA-e, ne prolazi istu proceduru kao ostali putnici i da u avion ulazi posljednji, a izlazi prvi.

Dodao je da se na fotografiji iz Begove džamije vidi da je Mehmedagić okrenut leđima Sarajliću, što, kako smatra, ukazuje da nije imao namjeru da ostvari kontakt s njim.

Mulalić je naglasio da je u rješenju o mjerama zabrane Sud zaključio da ne postoji osnov sumnje za pranje novca, a da Sarajliću nije postavljeno nijedno pitanje o krivotvorenju službene isprave.

Mehmedagiću je Sud BiH ranije odredio mjere zabrane sastajanja i kontaktiranja s osumnjičenim Denisom Prcićem, Melisom Belkić-Mujkanović, Emirom Mujkanovićem, kao i svjedocima Tužilaštva. Prema Tužilaštvu, Prcić je, kao direktor Američkog univerziteta u BiH, krivotvorio diplomu Mehmedagiću.

Nermina Kuloglija