Vijest

Potvrđena optužnica protiv Fatmira Alispahića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje

10. Septembra 2021.17:38
Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Fatmira Alispahića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, potvrđeno je iz Državnog tužilaštva.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Kako je potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog tužilaštva, Alispahić se tereti da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, putem web stranice Antimigrant.ba na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, kontinuirano javno objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

Ova djela je, prema saopćenju Tužilaštva, Alispahić počinio suprotno odredbama Zakona o zabrani diskriminacije kao i odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH. Time je, kako se navodi, izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba koje su pročitale sadržaj, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i drugih, na što je reagovala i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH.

Optuženi se tereti da je počinio produženo kazneno djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti Krivičnog zakona BiH, što će Tužilaštvo dokazivati pozivanjem devet svjedoka i prilaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Jasmin Begić