Vijesti


Memić i ostali: Suđenje odgođeno zbog zdravstvenog stanja optužene Mulaosmanović 13. Maja 2024. Suđenje Suđenje bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću i još četvero zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja, odgođeno je zbog zdravstvenog stanja optužene Azre Mulaosmanović.
MUP tvrdi da se napad na policajce u Potočarima desio van prostora Memorijalnog centra 10. Maja 2024. Vijest Nedavni napad na policajce u Potočarima, u vrijeme najava napada na mezarje, desio se van prostora Memorijalnog centra i bio je usmjeren na redovnu kontrolu, naveli su iz policije za Detektor.
Višedecenijska borba za istinu, pravdu i pronalazak nestalih Hadžićana 10. Maja 2024. Vijest Pravosuđe mora pronaći odgovorne za ubistva 94 logoraša iz Hadžića, od kojih tijela 51 nikad nisu pronađena, poručeno je tokom obilježavanja godišnjice zločina nad hadžićkim logorašima.
Festival LGBTIQ+ umjetnosti i aktivizma Kvirhana početkom juna u Sarajevu 10. Maja 2024. Vijest Četvrto izdanje festivala Kvirhana – koji ove godine sloganom “Bujrum slobode!” fokus stavlja na siguran prostor za sve i čiji program će uključivati predstave, izložbu, koncerte, filmove te razgovore o LGBTIQ+ aktivizmu i pravima – bit će održano od 6. do 8. juna u Sarajevu, najavio je Sarajevski otvoreni centar (SOC).
Vrabac: Simulirani otkup, praćenje i hapšenje 10. Maja 2024. Suđenje Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su učestvovali u akciji hapšenja optuženog Mustafe Vrapca, nekadašnjeg zaposlenika Državnog tužilaštva koji se tereti za krivotvorenje službene isprave i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.
Sarajevska tužiteljica sankcionisana smanjenjem plate i javnom opomenom 10. Maja 2024. Vijest Emeli Tahmaz-Bukvić, tužiteljici Tužilaštva Kantona Sarajevo, na pola godine je smanjena plata za 15 posto te izrečena javna opomena za disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, potvrđeno je za Detektor.
Javna opomena tužiteljici iz Bijeljine koja je odustala od optužnice 10. Maja 2024. Vijest Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) odbila je žalbu i potvrdila odluku kojom se izriče javna opomena Veri Lazić, tužiteljici Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, zbog disciplinskog prekršaja “neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, osim ako bi izvršavanje takvog uputstva značilo kršenje zakona”.
U Banjaluci održan “Marš besmrtnog puka”, ruski način obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom 9. Maja 2024. Vijest U Banjaluci je danas održan “Marš besmrtnog puka”, način obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom kojeg je pokrenula Rusija, u kojem su građani nosili fotografije svojih predaka koji su učestvovali u Drugom svjetskom ratu.
Sjećanje na stradanje novinara iz Sarajeva u Ukrajini: Novinarstvom protiv nekažnjivosti 9. Maja 2024. Vijest Porodica i kolege 32-godišnjeg Armana Soldina iz Sarajeva, koji je kao reporter i snimatelj Agencije France-Presse (AFP) poginuo na današnji dan 2023. na istoku Ukrajine, podsjetili su na njegov rad i doprinos novinarstvu, kao i na stradanja novinara tokom ratova koja ostaju nekažnjena.
Osuđeni za ratni zločin otkupio zatvorsku kaznu za oko 36.000 maraka 9. Maja 2024. Vijest Dražen Lovrić, pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1993. na području Mostara, zamijenio je zatvorsku kaznu novčanom u iznosu od 36.500 KM, potvrđeno je za Detektor iz Državnog suda.