Suđenje

Vrabac: Simulirani otkup, praćenje i hapšenje

10. Maja 2024.13:53
Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su učestvovali u akciji hapšenja optuženog Mustafe Vrapca, nekadašnjeg zaposlenika Državnog tužilaštva koji se tereti za krivotvorenje službene isprave i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Sud BiH i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Admir Nezirević, koji je zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) na poziciji istražitelja, kazao je da su dobili naredbu da izvrše tri posebne istražne radnje – simulirani otkup, tehnički nadzor i praćenje osobe, te tehnički nadzor telekomunikacije.

Ispričao je da su tehničku pomoć u realizaciji zadatka dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), odakle su dobili novac u iznosu od 20.000 konvertibilnih maraka, u bijeloj koverti, koji je predat svjedoku, za koga misli da se zvao Ante. Rekao je da su od kolega iz MUP-a RS-a dobili i predmet za praćenje svjedoka, te da su tehnički pratili simulirani otkup.

Nezirević je posvjedočio da su naredbu dobili oko tri ili četiri sata 9. januara 2023, kada se sve i realizovalo. Izjavio je da su uočili svjedoka u hotelu kada je optuženom Vrapcu predao bijelu kovertu.

“Mi smo ga presreli i izvršili pretresanje, bez naredbi i svjedoka”, kazao je istražilac te dodao da su tom prilikom, osim bijele koverte, kod optuženog pronašli i značku Tužilaštva, dva telefona i još neke sitnice.

Svjedok je rekao da se, osim ovih radnji, nije realizovala treća, koja je trebala biti urađena uz saradnju sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine (OSA BiH), jer je optuženi uhapšen.

Kazao je da su izvršeni i pretresi u Tužilaštvu, kao i izuzimanje videomaterijala u ovoj instituciji i hotelu.

“Koliko se mogu sjetiti, prvi ili drugi sprat, prostorije, dva ormara metalna u kojima su značke”, rekao je svjedok i objasnio da im je bio zadatak da utvrde broj službenih znački i evidencije o zaduženju znački, te da je primijetio dokument o preuzimanju i povratu značke s različitim imenima.

Na pitanje tužiteljice Bojane Jolović da li je tada vršeno pretresanje telefona, svjedok je odgovorio da vjerovatno jeste, ali da on to nije konkretno radio.

Vrabac je optužen da je, obavljajući poslove referenta, rukovodioca Odsjeka za opće poslove, krivotvorio službenu legitimaciju Tužilaštva BiH u julu 2022. godine. Na teret mu je stavljeno i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem zbog traženja i primanja novca kako bi posredovao u Tužilaštvu.

Almir Halimić, također svjedok zaposlen u MUP-u KS-a, ispričao je da je zajedno s kolegom Nezirevićem poduzeo posebne istražne radnje i da su u realizaciji slučaja “Vrabac” imali podršku MUP-a RS-a te asistenciju OSA-e. Kazao je da ih je Tužilaštvo prije dobivanja naredbe upoznalo s detaljima akcije.

Svjedok je rekao da su sačinili službenu zabilješku, uradili uviđaj u Tužilaštvu BiH, konstatovali broj značke i revers značke koja je pronađena kod Vrapca, dodavši da je nakon toga sačinio izvještaj.

Ponovio je da su pretresli optuženog bez naredbe i svjedoka, te ga uhapsili.

“Osim toga, izvršili smo pretres kuće Vrapca Mustafe, oduzete su tada uplatnice koje se spominju u slučaju na ime Bradara”, kazao je svjedok i dodao da je izvršeno pretresanje računara u portirnici i prijemnoj kancelariji u Tužilaštvu.

Nastavak suđenja je 24. maja.

Senita Patković