Suđenje

Memić i ostali: Suđenje odgođeno zbog zdravstvenog stanja optužene Mulaosmanović

13. Maja 2024.11:35
Suđenje bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću i još četvero zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja, odgođeno je zbog zdravstvenog stanja optužene Azre Mulaosmanović.
Senaid Memić s braniocem Nerminom Mulalićem. Foto: BIRN BiH

Adisa Zahiragić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, na početku ročišta je rekla da je od advokata optužene Mulaosmanović na vrijeme dobila prijedlog za odgodu suđenja jer optužena iz zdravstvenih razloga nije mogla doći na današnje ročište, kao i da je u prilogu dostavljena medicinska dokumentacija.

“Nećemo imati uvjete da nastavimo glavni pretres“, konstatovala je Zahiragić, navodeći da je ročištu pristupio jedan od dva svjedoka koji su trebali biti saslušani.

Tužiteljica Medina Džerahović je kasnije obrazložila da se druga svjedokinja nalazi van zemlje te će doći na naredno ročište, pa je zamolia Sud da ponovo uputi poziv jer joj prethodni nije stigao na adresu.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Sarajevo za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja tereti Memića, bivšeg načelnika općine Ilidža, Ljiljanu Eterović, stručnu savjetnicu za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Mulaosmanović, stručnu saradnicu za poslove urbanizma, te građevinske općinske inspektore Amira Arnautovića i Sanju Čizmedžić.

Sutkinja Zahiragić je kazala se u optužnici utvrđuje imovinska korist pravnih lica “Panamera“ i “Malak Group“, te da u vezi svega onoga što se odnosi na tu situaciju imaju pravo postavljati pitanja i predlagati materijalne dokaze, uz najavu. Prethodno je navela da su pravni zastupnici “Panamere” i “Malak Group” tražili dodatno pojašnjenje da li u ovom postupku imaju pravo svjedocima postavljati pitanja i prigovarati na materijalne dokaze, budući da to nisu mogli raditi na jednom od prethodnih ročišta.

Iz Kantonalnog tužilaštva su rekli da su pravnim zastupnicima ranije dostavili dokaze koji se odnose na tačku jedan optužnice, ali nisu nalaze vještaka arhitektonske struke i zapisnike o ispitivanju osumnjičenih.

Suđenje se nastavlja 27. maja.

Jasmin Begić