Vijest

Sjećanje na stradanje novinara iz Sarajeva u Ukrajini: Novinarstvom protiv nekažnjivosti

9. Maja 2024.13:57
Porodica i kolege 32-godišnjeg Armana Soldina iz Sarajeva, koji je kao reporter i snimatelj Agencije France-Presse (AFP) poginuo na današnji dan 2023. na istoku Ukrajine, podsjetili su na njegov rad i doprinos novinarstvu, kao i na stradanja novinara tokom ratova koja ostaju nekažnjena.
Arman Soldin. Foto: Porodica

U saopćenju porodice u povodu godišnjice stradanja Soldina navodi se da je na tim od četiri novinara AFP-a prilikom napuštanja prvih linija pucano raketama.

“Raketa je pala veoma blizu Armana i on je umro gotovo istog trenutka, dok je ostatak ekipe bio neozlijeđen. Njegove kolege su posvjedočile da je umro ‘s kamerom u ruci’. A samo dan kasnije Arman je trebao napustiti Donbas, otići u Kijev i udaljiti se od rizične zone. Za to nikada nije dobio priliku”, kaže njegova porodica.

Porodica u saopćenju podsjeća da se u februaru 2022. godine, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, Arman dobrovoljno prijavio za jednog od prvih specijalnih dopisnika agencije. Kao dio prvog tima AFP-a i jedan od prvih francuskih novinara koji su otišli u ukrajinsku ratnu zonu, Arman je već drugog dana ruske invazije stigao u Ukrajinu. Vodio je izvještavanje tima i redovno putovao na prve linije borbi na istoku i jugu države.

“U ratnom vihoru i haosu nikada nije propuštao dokumentirati s posebnim senzibilitetom svakodnevni život stanovništva koji se bori za opstanak”, dodaju.

U saopćenju se navodi da kolege o Soldinu kažu da nije bio samo posvećen i strastven novinar, već i neustrašiv čovjek koji je rizikovao svoj život da bi iznio istinu i rasvijetlio užasnu ratnu stvarnost.

“Njegov briljantan rad i izvanredni snimci dospjeli su na naslovnice širom svijeta, a kolege ga opisuju kao fantastičnog reportera koji je riskirao svoj život da bi ispričao priču. Armana ništa nije moglo spriječiti da prenese istinu uprkos opasnostima kojima je svakodnevno bio izložen”, navodi se u saopćenju koje je poslao Armanov otac Sulejman Soldin, sarajevski novinar.

Arman Soldin: Foto: Porodica

Francuska je Soldinu posthumno dodijelila priznanje. Predsjednik Emmanuel Macron pozdravio je njegov profesionalizam i hrabrost te ga proglasio vitezom Legije časti, dok je nekoliko mjeseci nakon njegove smrti ustanovljena nagrada kao spomen stradalim novinarima “Anna Politkovskaïa – Arman Soldin za hrabrost u novinarstvu”.

Povodom prve godišnjice Armanove smrti, Agencija France-Presse izdala je saopćenje u kojem se s tugom prisjećaju kolege te, između ostalog, navode da je od 1992. godine više od 950 novinara ubijeno širom svijeta jer su radili svoj posao.

“Mi u AFP-u nastojimo odati mu počast i čuvati sjećanje na njega svaki dan našom kontinuiranom predanošću izvještavanju iz Ukrajine, kao i Gaze, Libana, Izraela i mnogih drugih sukoba na našoj sve osjetljivijoj planeti”, navode, kao i da je novinarstvo najvažnije oružje za istinu i protiv nekažnjivosti.

Prema ranijim podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), samo u Ukrajini je od početka ruske invazije ubijeno 15 novinara i medijskih radnika. Pored toga, brojnim novinarima i medijskim radnicima ugruženo je mentalno zdravlje zbog izvještavanja iz ratne zone.

“Oni koji su odgovorni za ove napade na slobodu medija moraju biti identifikovani, pozvani na odgovornost i izvedeni pred lice pravde. Može potrajati, ali moramo ostati odlučni. (…) Snaga njegovog karaktera, njegova humanost i humor ostavili su neizbrisiva sjećanja. Žalimo zbog njegove smrti i nastavit ćemo da tražimo pravdu”, navode njegove kolege i kažu da su ohrabreni jer su francuski tužioci otvorili istragu kako bi utvrdili okolnosti njegove smrti.

Lejla Memčić