Vijest

Sarajevska tužiteljica sankcionisana smanjenjem plate i javnom opomenom

10. Maja 2024.13:28
Emeli Tahmaz-Bukvić, tužiteljici Tužilaštva Kantona Sarajevo, na pola godine je smanjena plata za 15 posto te izrečena javna opomena za disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, potvrđeno je za Detektor.
Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Foto: BIRN BiH

Rusmir Karkin, pravni zastupnik tužiteljice Tahmaz-Bukvić, potvrdio je ovu informaciju za Detektor navodeći kako je uložio žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i visine sankcije, uz prijedlog da se odluka vrati na ponovno odlučivanje.

“Ona je više od 20 godina tužiteljica s visokim ocjenama i jednim nizom uspješno završenih predmeta. Frapiran sam da se Tužilaštvo Kantona Sarajevo toliko potrudilo da rješava problem daktilografa koji su servis tužilaca, a da tužiocima nema nikakvog servisa. To je žena koja se u međuvremenu razboljela. I ona se žalila na daktilografe i saradnike”, rekao je Karkin.

Disciplinskom tužbom Tahmaz-Bukvić se tereti za “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, odnosno za neprimjereno komuniciranje prema daktilografima i saradnicima.

Karkin je u završnoj riječi početkom aprila kazao kako je jedini cilj postupka kažnjavanje tužene, a ne rješavanje problema koji su se pojavili.

Disciplinski tužilac Asmir Baćevac je u završnoj riječi zatražio da Tahmaz-Bukvić bude adekvatno sankcionisana, te je podsjetio da je privremeno suspendovana zbog prekršaja koje je počinila van Tužilaštva. Baćevac je naveo da je Ured disciplinskog tužioca tokom postupka nesumnjivo dokazao da se Tahmaz-Bukvić neprimjereno ponašala prema uposlenicima i iskoristila poziciju nadređenog tužioca.

Detektor je ranije pisao kako je Tahmaz-Bukvić, tokom svjedočenja u disciplinskom predmetu koji se vodi protiv nje, rekla kako joj nije bila namjera da bilo koga uvrijedi, već na šaljiv način ukaže na nedostatke u Tužilaštvu.

Jasmin Begić