Vijest

Festival LGBTIQ+ umjetnosti i aktivizma Kvirhana početkom juna u Sarajevu

10. Maja 2024.15:39
Četvrto izdanje festivala Kvirhana – koji ove godine sloganom “Bujrum slobode!” fokus stavlja na siguran prostor za sve i čiji program će uključivati predstave, izložbu, koncerte, filmove te razgovore o LGBTIQ+ aktivizmu i pravima – bit će održano od 6. do 8. juna u Sarajevu, najavio je Sarajevski otvoreni centar (SOC).


Festival Kvirhana. Ilustracija: Sarajevski otvoreni centar

Organizatori su naveli da festival Kvirhana ove godine, pod sloganom “Bujrum slobode!”, nastoji biti siguran i slavljenički prostor za sve LGBTIQ+ osobe i njihove prijatelje.

Nejra Agić, koordinatorica za komunikacije SOC-a, navodi kako je Kvirhana kao festival važna jer u Sarajevu i općenito u BiH postoji manjak queer-friendly prostora gdje se LGBT zajednica može osjećati slobodno i sigurno i biti ono što jeste.

“Postoji queer kultura koja je veoma specifična, ali s druge strane i veoma primamljiva svim drugim osobama koje nisu queer, ali s obzirom na manjak takvih događaja kroz cijelu godinu, Kvirhana bude tri dana u godini, kada pokušavamo spojiti sve ono što je važno za zajednicu, a to je da sjednemo i da razgovaramo, da se bavimo važnim temama, ali i da se zabavimo, da podržimo queer umjetnike i da se zajednica upozna u jednom sigurnom prostoru”, navela je Agić.

Festival će biti otvoren u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u 19:30 predstavom “Naš sin” Patrika Lazića, u produkciji Hartefakt fonda iz Srbije.

“Nakon što se mladić ‘autovao’ svojim roditeljima, oni pokušavaju da žive sa saznanjem da je njihov sin drugačiji. Rituali porodične večere postaju velika dramska peripetija”, stoji u najavi.

Dnevni program drugog dana festivala počinje od 14 sati u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a rezervisan je za druženje i upoznavanje kroz Mingling session, nakon čega će se održati projekcije dva domaća kratkometražna filma “Sutra ćemo kupiti ribice” autorice Sare Ristić te film “Jan” autora Kenana Musića i Mirze Čustovića.

Film “Jan” govori o prijateljstvu, ljubavi, traganju za mjestom gdje nema potrebe za etiketiranjem nagona, izaziva i prepoznavanje ljubavi u svim njenim oblicima i ujedno je prvi kratki film iz regije koji je dostupan na HBO Max platformi.

“Slogan ‘Bujrum slobode!’ smještamo u današnji kontekst odgovornosti koju sloboda nosi, istodobno propitujući puteve koji vode do nje. Sloboda se osvaja i njeguje, a kroz umjetničke i aktivističke događaje Kvirhane ćemo promišljati i uživati slobodu u različitim formatima, zato pridružite nam se jer imamo šta ponuditi i ove godine”, poručili su organizatori festivala.

Kako stoji u najavi, nakon projekcije filmova, održat će se razgovor o queer vizuelnom stvaralaštvu, u kojem će učestvovati autori i autorice filmova, te glavni glumac iz filma “Jan” Maksim Jovanović, kao i izložba fotografkinje Monike Andrić.

Muzički program drugog dana festivala u kultnom Kinu “Bosna” otvorit će četiri drag umjetnice iz BiH, nakon čega se nastupiti mladi sarajevski duo Bluzze, a potom Marko Bošnjak, Ida Prester, pop bend Lollobrigida te “Cura i Dečko”.

Radionica “Zajedničko pisanje manifesta za prvo izdanje queer fanzina” bit će održana u subotu, posljednji dan festivala, na lokaciji Centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Organizatori navode kako je ostatak dnevnog programa fokusiran na Queer Talks, razgovore o različitim temama važnim za feminizam, LGBTIQ+ aktivizam i umjetnost te da će u događaju učestvovati i Nina Pavićević, osoba koja stoji iza popularnog feminističkog Instagram profila “Kritički”.

Festival će zatvoriti muzički program koji započinje od 21:30 u Kinu “Bosna”, nastupom alternativnog / post rock indie sastava iz Splita “Fostera”, kantautorke alternativne pop muzike iz Srbije Olivere Popović te trap-rap muzičarke Mache Ravel.

“Najveća zvijezda festivala je zasigurno alternativni pop projekt Svemirko, koji se na prostoru bivše Jugoslavije proslavio albumom ‘Vanilija’. Do kraja noći prisutne će zabaviti DJ Sonja Sajzor, jedna od najznačajnijih trans aktivistkinja u regiji”, navode organizatori.

 

    Aida Trepanić