Suđenje

Počelo suđenje Toniju Bašiću, optuženom za podsticanje na terorističke aktivnosti

6. Oktobra 2021.15:56
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Državnog tužilaštva i Odbrane, počelo je suđenje Toniju Bašiću, koji je optužen da je tokom 2020. godine u više navrata javno podsticao na terorističke aktivnosti, antisemitizam, razisam, nacionalizam, kao i prijetnje spram LGBT populacije.

Sudnica Suda BiH: Foto: BIRN BIH

U optužnici, koju je pročitao tužilac Ćazim Hasanspahić, navodi se da je optuženi u periodu od 8. februara do 17. marta 2020. godine u više navrata javno, i to putem sredstava javnog informisanja i koristeći se društvenom mrežom Telegram, podsticao druge na izvršenje terorizma.

Kako je pročitano, Bašić je 8. februara objavio formiranje kanala pod nazivom “Moon Krieg Division” te objavio seriju slika i tekstualnih dokumenata u kojima prijeti i u kojima se navode, između ostalog, poruke kao što su “ubij gasom svakog Jevreja”, “kreni putem genocida”, “pošalji bombu na ADL sjedište u New Yorku” i “ubij svog lokalnog libertarijanca”.

Optužnicom se Bašić tereti i da je upućivao prijetnje pripadnicima LGBT zajednice, kao i da je pozivao na izvršenje terorističkih napada na zgrade na teritoriji New Yorka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Tužilac Hasanspahić je tokom iznošenja uvodne riječi najavio saslušanje nekoliko svjedoka – inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su sproveli istragu i pribavili podatke od operatera, saslušanje vještakinje Alme Bravo-Mehmedbašić, te niz dokaza materijalne prirode.

“Tužilaštvo namjerava dokazati krivnju optuženog da je u vrijeme i na način iz optužnice počinio djelo koje mu se stavlja na teret”, kazao je Hasanspahić.

Osvrćući se na optužnicu, branilac Vlado Adamović je istakao da je ona logički nepovezana i “kupus nepromišljenih izjava”.

“Dokazivanje će ići u pravcu da je to ‘laprdanje nedoraslog derišta’ koje je prepametno za svoje godine”, rekao je advokat Adamović, dodavši da “optuženi nije predvidio posljedice”.

Tokom svog obraćanja je istakao da su svi članovi mlađi od Bašića, kojem je u trenutku osnivanja grupe bilo 19 godina.

Odbrana je navela i da Bašić zbog ovog postupka nije otišao na školovanje na “Oxford”.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. oktobar, kada je planirano saslušanje dva svjedoka.

 

Aida Trepanić