Suđenje

Mihajlović: Koverta nije oduzeta jer je bila prazna

6. Oktobra 2021.13:19
Na obnovljenom suđenju Boži Mihajloviću pred sarajevskim Općinskim sudom, svjedoci Kantonalnog tužilaštva su potvrdili da su izvršili pretres stana u kojem su privremeno oduzeli više hiljada konvertibilnih maraka i eura, nakon čega su sačinili zapisnik i fotodokumentaciju pretresa.


Božo Mihajlović. Foto: BIRN BiH

Aleksandar Stjepanović je kazao da je u ulozi vođe pretresa ispred Kriminalističke policije Odjeljenja za posebnu istragu učestvovao 2009. godine u pretresu stana Davora Mandića, koji je trajao od ranog jutra do 15 sati poslijepodne.

“Prilikom pretresa zatekli smo lice, znam da je bilo dosta predmeta, novca, rokovnika, dionica, dugotrajan jedan pretres”, rekao je Stjepanović, dodavši da su sačinili standardne policijske akte nakon pretresa.

On je poslije uvida u zapisnik o pretresu stana, potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta, izvještaj o realizaciji naredbe Suda BiH te fotodokumentaciju pretresa stana, potvrdio njihovu autentičnost i tačnost.

Na uvidu u fotodokumentaciju, Stjepanović je opisivao sadržaj na fotografijama na kojima se nalaze koverte i novac u ladici. On nije mogao sa sigurnošću potvrditi da se uz oduzete predmete i novac zaplijenila i jedna od koverti sa fotografije.

Vlado Adamović, branilac Mihajlovića, kazao je da je svjedočenje Stjepanovića irelevantno za predmet, jer niko nije sporio tačnost akata koji su sačinjeni prilikom pretresa.

Na tvrdnju optuženog Mihajlovića da koverte ne trebaju biti oduzete ukoliko u njima nije bio novac, svjedok je rekao da je moguće, ali i da ne mora tako biti.

Apelaciono vijeće Suda BiH je krajem 2020. ukinulo presudu kojom je Mihajlović osuđen na pet godina zatvora zato što je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 maraka, te postupak prenijelo na mjesno nadležni Općinski sud u Sarajevu.

Drugi svjedok Predrag Mizdrag je kazao da je 2009. godine radio u sektoru krim-policije u odjeljenju kriminalističke tehnike, ispred koje je, zajedno sa inspektorima i vođom pretresa, prisustvovao pretresu stana Mandića, tokom kojeg je on sačinio fotodokumentaciju i izvještaj kriminalističkog pregleda.

“Fotografišemo zatečeno stanje, a onda izvadimo i raširimo da se vide tačno detalji, onda poslije toga prvo opišemo u zapisnik, kolege napišu tačne novčanice, serijske brojeve i unesemo to”, rekao je on, potvrđujući da je sve zatečeno i fotografisano oduzeto.

Adamović je i na ovo svjedočenje imao prigovor, tvrdeći da je irelevantan, jer sve strane vjeruju da su akti tačni.

Na pitanje Mihajlovića da li je koverta s natpisom “Unicredit” bila prazna i da je to razlog zbog čega nije oduzeta, Mizdrag je potvrdio.

Suđenje će se nastaviti 20. oktobra, kada je planirano saslušanje jednog svjedoka.

 

Azra Husarić Omerović